Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

Vrtić "Marija Petković" Subotica

 
     
 

Na inicijativu američke nevladine organizacije CRS-a – Chatolic Relief Services (Katolička služba za pomoć) u Srbiji 2000. godine počinju aktivnosti u svezi otvaranja deset dječjih vrtića koji će raditi po Montessori programu. Nositelji ideje i projekta u Subotici bili su Dujo Runje i sestra Silvana Milan, koja je osigurala prostor za vrtić.

Tako je 18. 09. 2001. svečano otvoren Dječji vrtić “Marija Petković” u Subotici.

Otvorenju je prethodila jednogodišnja edukacija pet Montessori odgojiteljica koje su u obnovljenom i renoviranom objektu pri samostanu Družbe Kćeri milosrđa u Subotici započeli rad s četrdesetak djece.

Prve tri godine vrtić je financijski podupirala američka nevladina organizacija Katolička služba za pomoć, a nakon toga je lokalna samouprava preuzela brigu o vrtiću i uvela ga pod okrilje PU „Naša radost“.

Pokraj Montessori programa, u vrtiću se najprije počelo s vjerskim, a od 2003. odvija se i odgoj na hrvatskom jeziku, kao temelj za upis djece u hrvatske odjele.

Ovaj vrtić čuvaju dvije Marije.

„Pomozi mi da učinim sam“- glavna je vodilja Marije Montessori koja je osmislila metode po kojima se radi u Vrtiću „Marija Petković“.

Montessori vrtić podrazumijeva pripremljenu okolinu koja uključuje pribor za rad i aktivnosti koje djeluju poticajno na dječju znatiželju, te ona uče otkrivajući. Djeca napreduju vođena vlastitim potrebama, te prema tomu izabiru i područja svog interesa. Ovakav rad im omogućuje razvijanje osjetila, koordinacije i kontrole pokreta, koncentracije, te ponavljanje aktivnosti, pri čemu stječu samopouzdanje i samostalnost. U Montessori okolini djeca napreduju u skladu sa svojim interesima, potrebama i željama, redoslijedom koji zadovoljava njihove unutarnje potrebe. Montessori program i montessori pribor obuhvata pet područja: vježbe praktičnog života, vježbe za razvoj osjetilnih sposobnosti, vježbe za poticanje govora, vježbe matematike i kozmički odgoj.

U vrtiću „Marija Petković“ postoje zbor i orkestar, djeca se uče običajima i tradiciji bunjevačkih Hrvata, tu je folklor, uči se engleski jezik, a sudjeluju i na manifestacijama poput Klincijade, Dana Balinta Vujkova, Zlatne harfe ili Dužijance.

Druga Marija je Blažena Marija Petković, po kojoj vrtić nosi ime. Ona je rođena u mjestu Blato na otoku Korčuli, potječe iz bogate obitelji, a svoj život posvetila je djeci i siromašnima. Ona je i sagradila samostan u kojem danas žive sestre Kćeri milosrđa, pod čijim okriljem živi i subotički vrtić, pa zato i nosi njezino ime.

Vrtić je otvoren i za djecu s posebnim potrebama, o kojima je Marija Montessori posebno brinula osmišljavajući programe koji se u ovakvim vrtićima nude.

Trenutačno u Vrtiću „Marija Petković“ u Subotici djeluje 3 skupine s ukupno 72 djece uzrasta od 3 do 6 godina, s kojima radi 5 odgojiteljica po montessori programu, uz vjerski odgoj, sve na hrvatskom jeziku.

Svetom misom zahvalnicom održanom 29. listopada 2011. godine vrtić je proslavio 10 godina rada.

Bernadica Ivanković
informatičar na hrvatskom jeziku
Gradske knjižnice u Subotici

Dajana Šimić
glavni odgojitelj u vrtiću
"Marija Petković"

 

 

 

 

 
     
   
Ovako je sve počelo...
     
 
       
       
       
       
       
       
     
       
 
     
   
A ovako smo proslavili desetogodišnjicu vrtića ...