Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
 
 
     
 

Subotica je grad koji veliku pažnju posvećuje najmlađima jer poznaje tajnu prvog koraka, značaj podrške i podsticajnog okruženja koje pružaju vrtići. To potvrđuje i podatak da je u našem gradu predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem obuhvaćeno 42% dece uzrasta od 1 do 7 godina u celodnevnom boravku, dok se na nivou Republike taj prosek kreće oko 32%. Koliko je važno pripremiti dete za školu i pružiti mu mogućnost za pronalaženje svog mesta u grupi vršnjaka, pokazuje činjenica da su svi upisani šestogodišnjaci našli svoje mesto u zabavištima Predškolske ustanove "Naša radost". Sve to je plod duge tradicije koja Suboticu čini kolevkom predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer je u našem gradu osnovano prvo zabavište na Balkanu, 18. septembra 1843. godine.

 
     
   
 

Osnivač prvog vrtića je bio Mak Đerđ, a prvi upravitelj Stipan Kujundžić. Vaspitno obrazovni rad u ovom poluprivatnom zabavištu odvijao se na mađarskom i nemačkom jeziku a obuhvatao je 40 dece. Grad kao osnivač se pojavljuje 1859. godine kada se otvaraju dva zabavišta, a kasnije ih je bilo sve više, raspoređenih po kvartovima. Broj dece u grupi je varirao i kretao se od 100 do 300 dece, da bi se zakonom 1891. godine odredio maksimalan broj od 80 dece na jednog vaspitača.

   
     
 

Iz izveštaja od 1915. godine može se videti da su zabavišta radila od 7 do 11 i od 13 do 16 časova a u svim zabavištima u to vreme jezik je bio mađarski osim jednog gde se govorilo bunjevački. Prvo obdanište osnovano je 1942. godine, da bi se ubrzo otvorilo još 9 obdaništa. 1. marta 1961. godine Narodni odbor Subotice ukinuo je dotadašnje samostalne ustanove i stvorio dve i to dečji vrtić "Heroj Pinki" i dečji vrtić "Naša budućnost". 1. januara 1971. godine nastaje jedinstvena ustanova "Naša radost".