Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

Darovanje

 
     
 

22. decembra 2011.g. mala "ekspedicija" naše Ustanove krenula je put Beograda. Bio je hladan, vetrovit dan koji nije obećavao neki poseban provod. Ekspedicija se sastojala od troje mališana iz vrtića CVETIĆI i njihove vaspitačice Jelice Dulić, troje mališana iz vrtića KOLIBRI sa vaspitačicom Snežanom Perišić, direktora Ustanove Jaše Šimića, glavne medicinska sestre Ustanove Kristina Tokodi Križan, rukovodioca pedagoške jedinice Snežane Flego, saradnika za likovno Ljubice Suturović i animatora kulturnih aktivnosti Arsena Ćosića.

Povod naše avanture bio je poziv iz novobeogradske predškolske ustanove 11. APRIL da budemo gosti na njihovoj manifstaciji DAROVANJE. Nismo mnogo znali o tome, ali smo dobili kratku informaciju da se na DAROVANJU razmenjuju pokloni i bira najlepša reciklirana jelka. Spremili smo poklončiće koje su izradila deca, dosta slatkiša i čestitki i krenuli na put.

Naša prva stanica bio je tržni centar UŠĆE, pre svega da bi smo malo "protegli noge" i "potrošili" vreme do dvanaest sati kada je manifestacija počinjala u obližnjoj ulici Španskih boraca na Novom Beogradu. Pošto su se novogodišnji praznici bližili dočekao nas je raskošno okićen tržni centar koji je predstavljao sjajnu scenografiju za fotografisanje.

 

 
     
   
     
   
     
   
     
 

Kada se podne približilo otišli smo do odredišta i tamo zatekli pravu riznicu ideja, mašte i kreativnosti, veselu atmosferu, razdraganu decu, vaspitače, roditelje, slučajne prolaznike. Svaki vrtić, od 32 koliko ih broji ova novobeogradska predškolska ustanova, uz veliko angažovanje dece. roditelja i vaspitača u različitim kreativnim radionicama u vrtićima, napravio je svoju recikliranu jelku. Da se lakše snađemo u svemu što nas je okruživalo, pomogla nam je ljubazna Danijela, naša domačica, inače šef vrtića SRNA. Da se nije bilo lako snaći prosudite sami gledajući fotografije...

 

 
     
   
     
   
     
   
     
 

Šetajući se ulicom koja je za tu priliku bila zatvorena za saobraćaj, darivali smo mališane koji su stajali sa vaspitačima svako oko svoje jelke, a za uzvrat smo od njih dobijali novogodišnje ukrase i čestitke. Svi darovi sakupljeni kod svake jelke poklanjali su se dalje nekoj od 32 institucije koja se bavi decom.

Cela manifestacija je bila "začinjena" dečjom muzikom sa razglasa, igrom i plesom grupa dece koje su se smenjivale, toplim čajem koji se služio u vojničkim šatorima i razdraganim glasovima koji su se čuli na sve strane. Celokupnu zagrejanu atmosferuhladila je beogradska košava.

Posetioci su imali priliku da kod svake jelke uzmu žeton ako im se ta jelka svidela, i glasaju ubacivanjem tog žetona u kutiju na saonicama Deda Mraza. Kako nam je Danijela rekla, glasanje će se produžiti i putem sajta njihove Ustanove.

Kada smo se pomalo smrzli i umorili, naši domaćini su nas pozvali na druženje u vrtić SRNA na Novom Beogradu. Tamo su se mališani družili sa vršnjacima, a mi stariji sa kolegama iz vrtića sa Novog Beograda i njihovim gostima iz vrtića iz Bijeljine.

Naš izlet se završio oko 19 ćasova kada smo se puni utisaka vratili u Suboticu, sa idejom da sledećeg decembra i mi u našem gradu upriličimo sličnu manifestaciju i obavezno pozobvemo drugare sa Novog Beograda.

Ljubica Suturović i Arsen Ćosić