Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad

 

TRADICIONALNE DEČJE SEOSKE IGRE

BIKOVO 2018

                     

 

    Petog oktobra pun autobus dece iz vrtića „Zvončica“ i „Bubamara“ a u pratnji vaspitačica Jagode Korać, Slavice Petrić, Silvije Buljovčić i asistenta Sanje Jovanović, krenuo je put Bikova na tradicionalne seoske igre.

Tamo su ih sačekali domaćini – deca iz vrtića „Balončići“ sa svojom vaspitačicom Miljanom Boić i deca iz OŠ „Sveti Sava“ sa svojim učiteljicama. Osim vaspitačica i učiteljica, roditelji su takođe uzeli učešća u ovim igrama i na različite načine pomagali kako bi sve bilo realizovano onako kako je i osmišljeno.

Bilo je osmišljeno ukupno pet igara. Pre svega, usledila je podela dece u četiri ekipe. Svako dete je oko vrata imalo vezanu maramu čija boje je označavala kojoj ekipi pripada. Pa smo tako imali crvene – jabuke, žute – kruške, plave – šljive i zeleno – grožđe a roditelji su bili kapiteni ekipa.

Seoske igre su mogle da počnu.

Prva igra – VODONOŠA, CILj IGRE BIO JE ŠTO VIŠE NAPUNITI FLAŠU VODOM

Druga igra – PUNjENjE KOŠARA KLIPOVIMA KUKURUZA

Treća igra – KRUNjENjE KUKURUZA

Četvrta igra – ZIDANjE KULE OD ČUTAKA

Peta igra -  NADVLAČENjE KANAPA

Poeni osvojeni u igrama računali su se pomoću žirova, lešnika i oraha ali pobednik nije bio bitan. Jedino bitno bilo je uživati u igrama, sarađivati i družiti se po izuzetno lepom danu u prostranom dvorištu OŠ „Sveti Sava“ na Bikovu.

Na kraju svega deca su se počastila a potom zadovoljna i sa osmehom na usnama pošla do autobusa kako bi se vratila u svoje vrtiće.

Tekst i foto: Marija Šustran