Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad

“MALI” UMETNICI                                                                                                      

Malobrojna “ekspedicija” čiji su članovi deca iz grupe LEPTIRIĆI, jaslice II, u vrtiću ŠUMICA i njihove medicinske sestre - vaspitačice Elza Farkaš i Milana Laušev danas je “putovala” u carstvo materijala za likovno.U likovnoj radionici Ustanove igrali su se i stvarali upoznavajući osnovne boje i boje koje nastaju njihovim mešanjem.
Ova taktilno-kreativna aktivnost izvodi se tako što dete na deblji papir istiskuje žutu, crvenu i plavu temperu. Daje se uputstvo da se boje grupišu oko sredine papira kako bi se izbeglo da boja kasnije iscuri.Kada se istisnu sve tri boje odrasli koji prati aktivnost deteta umetne papir u PVC fasiklu čiji kraj se zalepi krep trakom da boja ne bi iscurila. Tada se detetu obijasni da će potiskivanjem boje prstićima u različitim pravcima postići mešanje boja i dobijanje novih boja i nijansi, kao i oblika i slika.


    Aktivnost traje dok dete pokazuje interesovanje. Ukoliko je papir dovoljno čvrst i debeo moći ćete izrezati foliju i pažljivo izvaditi papir da se rad ne zamaže. Ukoliko je papir raskvašen ostavite ga u foliji.


Preporučujem da ovu aktivnost isprobate sa Vašim detetom, unučetom, decom iz komšiluka i beskrajno ćete se zabavite.         

Voditeljica radionice, tekst i foto:

Ljubica Suturović, saradnica za likovno vaspitanje