Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

Penaste slike

   
     
 

U ateljeu Ustanove, koji se od ove kalendarske godine nalazi na novoj lokaciji u zgradi vrtića "Šumica" - jaslice, mališani iz vrtića "Leptirići", vaspitačice Vesne Bošnjak, isprobali su jednu novu i interesantnu tehniku izrade monotipije.

Radi se o "penastim" slikama koje nastaju na podlozi od pene za brijanje. Na plastičnu podlogu istisne se količina pene za brijanje dovoljna za papir veličine A4. Pena se zaravna špatulom. Prvo se radi pozadina tako što se pena tonira. Vodene boje se nanose kapanjem jako debelom četkicom za akvarel. Nakon toga nanose se, po celoj, površini kapi tuša različitih boja. Tuš se može kapati iz bočice ili nanositi kapajući četkicom. Tako dobijena tačkasta slika dorađuje se tako što se iz tačkica nanetim tušem vuku motivi po želji. To se može raditi drškom četkice, čačkalicom, drvenim štapićima... Tako dobijena penasta slika poslužiće kao matrica za otisak (monotipiju). Papir kvaliteta papira iz bloka za slikanje stavi se na nastalu penastu sliku i blago se pritiska rukama. Nakon nekoliko sekundi papir se podigne, a pena sa papira se skine povlačenjem plastičnim lenjirom. Podloga se može koristi više puta ako se, nakon uzimanja otiska, pena zaravna špatulom i ponovno nanesu kapi tuša.

Uz malo dobrog raspoloženja deca i roditelji mogu penaste slike praviti i kod kuće. Želimo svima dobar provod i kereativne trenutke u igri penom i bojama, kakve smo mi doživeli na ovoj radionici.

 

Tekst: Ljubica Suturović, voditeljica radionice
Foto: Arsen Ćosić, voditelj radionice