Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

Čudesan svet fraktala

   
     
 

Tmurno kišno popodne obojili su vedro raspoloženje i jarke boje. U ateljeu Ustanove petnaestak vaspitačica koje rade u srednjim uzrasnim grupama, zakoračilo je u čudesan svet fraktala.

Likovna tehnika koja je nastala kao vid art terapije, uspešno se može primenjivati u radu s decom predškolskog uzrasta za razvoj i oslobađanje kreativnosti, razvoj fine motorike, poboljšanje koncentracije, pažnje i samokontrole, povećanje samopoštovanja i podizanje samopouzdanja, upoznavanja osnovnih boja i nijansi. Podstičući decu da slobodno crtaju, oslobođeni pritiska da crtež mora imati određenu formu, razvija se ljubav prema kreativnom izražavanju i crtanju uopšte.

Na ovoj likovnoj radionici vaspitačice su prošle proces stvaranja fraktala, ne kao dijagnostičkog i terapijskog crteža, već kao "okidača" kreativnog potencijala. Crtanjem linije zatvorenih očiju i bojanjem po određenim uputstvima, nastaju spontani fraktali koji, poput svih crteža, mnogo govore o svom autoru.

Crtanje fraktala može se primenjivati i u radionicama sa decom i roditeljima. gde nenametljivo grade bolji odnos deteta i roditelja, omogućavajući "zavirivanje" u dušu.

Preuzmite PowerPoint FRAKTALI

Tekst: Ljubica Suturović, voditeljica radionice
Foto: Arsen Ćosić, voditelj radionice