Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

"Put do šumskog vrtića"

 
     
 

"Hrastovača", šuma oko ravnice, 11. i 12. marta 2013. godine, je bila mesto na kojem se okupilo oko 70 dece iz vrtića "Snežana", "Poletarac" i "Sanda Marjanović" i 24 vaspitača i stručnih saradnike predškolske ustanove "Naša radost". Jakob Šubić i Tannja Yrska, inžinjeri šumarstva, su nas ohrabrili da "izađemo iz kutije", uživamo u trenutku i naučimo da je važno da budemo ono što jesmo. Šumu smo dodirivali, mirisali, osluškivali. O njoj smo govorili. O sebi smo govorili. Jedni sa drugima smo uživali, otkrivali i učili.

Pronašli smo ilovaču i napravili prvu šumsku izložbu. Na šumskoj stazi za vežbanje penjanja i spuštanja smo učili da savladavamo prepreke. Otkrili smo "hipodorom" za bubamare i pogodno drvo za penjanje. Osetili smo dubinu i toplinu zemlje hodajući po njoj bosi. Stvarali smo i dodavali jedni drugima šumske vile i vilenjake. Svirali smo bubnjeve. Razgovarali sa pticama. Crtali smo šumskim olovkama. Upoznali smo ogromnu ljubičastu bubu. Prepustili smo se žutim i mekim cvetićima vrbe da nas pomiluje. Ležali smo na zemlji zatvorenih učiju jedni pored drugih. Pratili smo zalazak sunca.

Šumski vrtić je priznat oblik predškolskog vaspitanja i obrazovanja dece. U Evropi ih ima od 60 - tih godina, najviše u Skandinaviji. Naši predavači su saradnici Zavoda za školstvo uključeni su u razvijanje projekta "Šumski vrtić i škola" u Sloveniji.

Šumski vrtić je zajednica, ne objekat. To je cilj ka kome želimo da se krećemo. Kako? Prateći i otkrivajući sebe u šumi. Dopuštajući deci da budu ono što jesu u šumi. Ideja je da razvijemo sopstveni model vrtića u šumi i da se priključimo mreži vrtića i škola u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori... sa idejom da iskustva razmenjujemo i učimo jedni sa drugima.

 

Violeta Vrcelj Odri, pedagog
Organizator i učesnik radionica