Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

"Subotica zna šta je kompostiranje"

 
     
 

Projekat "Subotica zna šta je kompostiranje" koji sprovodi Kompost tim oslanjajući se na Nacionalnu strategiju upravljanja otpadom i činjenicu da se sa otpadom mora postupati po principima održivog razvoja, ove godine održava se pod motom "Vratimo prirodi, ona pamti - kompostirajmo" u 25 subotičkih vrtića. Ideja Kompost tima, sastavljenog od inženjera pejzažne arhitekture, hortikulture, tehnologa, inženjera šumarstva, geologa, fizičara i žurnalista, koji sprovodi projekat uz podršku lokalne samouprave je da se širi svest o kompostiranju kako bi se smanjila količina organskog otpada na mestu nastanka.

Ove godine je na inicijativu vaspitača iz vrtića "Zeka" napravljen projekat koji obuhvata kompostiranje u 25 vrtića PU "Naša radost".

U vrtiću "Zeka" se od 2006. godine sprovodi kompostiranje, te je želja zaposlenih u vrtiću bila da se ta akcija proširi na celu ustanovu i da se deca iz ostalih vrtića uključe u kompostiranje.

Tokom juna ove godine održano je nekoliko obuka za vaspitače i tada su kompostere dobili vrtići 'Mandarina', 'Palčica', 'Pčelica' i 'Veverica', a od 25. septembra i vrtići 'Hajdi', 'Bubamara', 'Sunčica', 'Pera Detlić' i 'Zlatna ribica'. Deca su rado prihvatila ovu akciju i u saradnji sa roditeljima kući su prikupljali materijal za otpad, otpatke od voća i povrća i donosili u komposter.

Na fotografijama su mališani u vrtiću "Zeka" sa komposterima i alatkama neophodnim za kompostiranjem.

Koordinatori projekta "Subotica zna šta je kompostiranje" u vrtićima PU "Naša radost" su Biljana Mamužić i Snežana Jocić.