Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

100 GODINA OD OSNIVANJA "DEČJE KUĆE" MARIJE MONTESORI

 
     
 

Montesori edukacija u Albaniji

Elena Goranova, izvršni direktor JEMA-e

 

U Albaniji Montesori edukacija nije oficijelno priznata. To je razlog što postoji vrlo mali broj vrtića koji rade po ovom programu. Uglavnom ti vrtići rade sa ili u sklopu katoličke crkve, a svoju opremu dobijaju donacijama. U Albaniji je veoma jak uticaj Italije, pa vrtići rade ili u saradnji sa nekim Montesori vrtićem iz Italije ili imaju savetnike iz Italije.

U toku 2005. godine JEMA je potpisala oficijalni ugovor sa jednim vrtićem u Elbasanu. Ovaj vrtić radi po Montesori programu i u sklopu je katoličke crkve. Vrtić vodi časna sestra koja, sa još dve časne sestre, koje su Italijanke, vrše edukaciju osoblja vrtića.

Iste godine JEMA je potpisala i oficijelni ugovor sa Albanskim Pedagoškim fakultetom, a ta saradnje se sastoju u sledećem:

  • razmena iskustva i teorije,
  • održavanje seminara, konferencija...
  • prijem studenta iz Albanije u "Izvorče" na praksu, Montesori trening i sl.

Maja, 2007. godine JEMA je bila počasni gost proslave "MONTESORI VEKA" u Albaniji. Zbog finansijskih razloga ova proslava je bila vrlo skromna, ali je posećenost bila na zavidnom nivou. JEMA je ponudila stipendiju za najboljeg studenta fakulteta - da prođe kroz Montesori trening i da radi po programu koji je JEMA napisala, a koji je verifikovan od strane američke i holandske Montesori Asocijacije kao i od strane stručnih konsultanata JEME iz Indije, Kanade i Makedonije.

Montesori kako metod ili pedagogija je deo nastavnog plana predškolske pedagogije za buduće vaspitače ali su informacije koje studenti imaju vrlo siromašne pa iz tog razloga JEMA bar jednom godišnje vrši prezentaciju i predavanja o teorijskoj i praktičnoj implementaciji Montesori metoda.