Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

100 GODINA OD OSNIVANJA "DEČJE KUĆE" MARIJE MONTESORI

 
     
 

Montesori edukacija u Republici Makedoniji

Elena Goranova, izvršni direktor JEMA-e

 

U Republici Makedoniji postoji samo jedna privatna Montesori Kuća za decu. "Izvorche - Montesori" je prva predškolska ustanova u Republici Makedoniji i unikatna je po tome sto koristi Montesori metod kao svoj program za edukaciju. Ova ustanova postoji 16 godina. Otvorena je 1991 godine, a Montesori program se primenjuje od 1996. godine. "Izvorche - Montesori" je internacionalni vrtić koji je u proteklih 16 godina imao učenike iz različitih krajeva sveta, a deca iz "Izvorčeta" su dobri domaćini jer svi uče engleski svakodnevno, a oni stariji i italijanski jezik dva puta nedeljno. Edukacija koja se pruža u "Izvorče - Montesori" je na istom profesionalnom nivou kao i u svakoj akreditovanoj Montesori školi. Zato puno dece, koji privremeno borave u Makedoniji bez ikakvog problema nastavljaju svoju Montesori edukaciju u svojoj zemlji kada se vrate kući.

2006. godine, ova je ustanova publicirala prvu Montesori knjigu na makedonskom jeziku "Prva Montesori Kuća za decu u Makedoniji - Izvorče".

Saglasno makedonskom zakonu za predškolsko obrazovanje i Ministarstvom rada, Montesori metod je verifikovan i priznat kao jedan od metoda za edukacije dece iz predškolskog uzrasta. Predhodna vlada je započela projekat za inkluziju i integraciju dece sa posebnim potrebama u javnim vrtićima. Jedan od metoda koji su oni odabrali za pomoć deci je Montesori metod. Na žalost ovo je samo projekat i istraživanje još nije završeno ali na osnovu informacija koje mi imamo, ustanove koje rade sa ovim decom imaju potrebu za obučenim Montesori vaspitačima, Montesori terapeutima, Montesori originalnim materijalima, supervizijom njihovog rada, iskustvima, idejama, znanjima i literaturom da bi učili. Makedonska vlada nije jos aktivna na ovom polju ali je za njih iskustvo koje "Izvorče - Montesori" ima od velike pomoći.