Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

MAŠKARE TERAJU ZIMU

   
     
 

08. februara 2005.g. čudna buka, koja je plenila pažnju prolaznika, stanara i uposlenika užeg i šireg centra grada, izazvala je veliko interesovanje svih njih. Svuda u svetu znato i prepoznato maškaranje nije zaobišlo ni naš grad. Ukupno 22 dece u pratnji vaspitača Seke Žužane i Lošonci Violete i nekolicine roditelja, svojim maskama i kostimima dalo je našem gradu atmosferu gradova gde tradicija ovog tipa zatvara ulice, lokale i fabrike. Pretvara svoje građane u likove iz bajki, filmova, mašte, tradicije i običaja, stvarajući jedan lep svet sloge, jednakosti i ljubavi.

U prilog poslednje rečenom vaspitač Seke Žužana je teranje zime maskama pretvorila u tradiciju započetu pre trinaest godina u vrtiću ŠUMICA, gde je tada radila. Od 2000.g. deca vrtića KOLIBRI imaju prilike kostimirati se, prošetati gradom praveći buku, noseći sirotog Pusta, simbol teranja zime, bolesti i zla, i ujedno spaljivanjem prineti ga kao žrtvu silama dobra.

Grupa dece ZEČIĆI uzrasta 6 - 7 godina oduševljeno je pravila buku, uživljavala se u likove svojih maski i kostima, ponosno ih pokazujući svima krenuvši iz svog vrtića ulicom Braće Radića do fontane, napravivši krug oko gradske kuće, duž celog Korzoa, do početka ul. Đure Đakovića i Senćanskog puta. Po povratku u vrtić, u skladu sa običajima, Pust je prepušten plamenu uz glasne povike "Beži zimo!". Bez obzira na hladnoću dobro obučene i još bolje maskirane mališane dočekali su u svojoj sobi drugari iz grupe PČELICE vaspitača Glimber Hajnalke i Lanji Oršolje, ugostivši ih plesom i pesmom, i, naravno, fancima.