Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

DEČJA NEDELJA 2012.
1 - 8. oktobra 2012.

   
     
 

Ovogodišnji moto Dečje nedelje:
RASTEMO KAO JEDNO - BOLJI SMO ZAJEDNO.

Ukazao je na potrebu veće brige o deci sa posebnim potrebama. Ponosni smo što naša Ustanova dugi niz godina, kao jedan od prioritetnih programa, sprovodi inkluzivni program VRTIĆ PO MERI DETETA, namenjen upravo deci sa posebnim potrebama.

Kao koordinatori Dečje nedelje u PU "Naša radost" trudili smo se da PODSETIMO sve ustanove, institucije i pojedince koji rade sa decom i za decu da u ovom gradu žive dece željna "disanja punim plućima", te da im, bar za njihovu nedelju, pokušamo stvoriti GRAD PO MERI DETETA.

Nakon pet godina, ponovno su deca iz prigradskih vrtića imala zadovoljstvo doći u grad i posetiti neke od gradskih institucija koje su im širom otvorile vrata. Zahvaljujući razumevanju gđe Etele Jerinkić, u GU zaduženoj za obrazovanje, autobus SUBOTICATRANS-a je četiri dana za redom dovozio mališane iz Bajmoka, sa Rate, iz Gornjeg i Donjeg Tavankuta, Ljutova, Hajdukova, Nose, Šupljaka, Bačkih vinograda, Starog i Novog Žednika i sa Kelebije.

MALIŠANI IZ VRTIĆA U BAJMOKU

 

Organizovane akcije na nivou Ustanove bile su:

GDE KNJIGE STANUJU I NAMA SE RADUJU
posete Dečjem odeljenju Gradske biblioteke, u akciji su učestvovala deca iz vrtića: KOLIBRI (55), PLAVI ZEC (30), PALČICA (30), MARIJAI MARIJA (15), SNEŽANA (30) , KEKEC (60), POLETARAC (30), MARIJA PETKOVIĆ (30), ZVONČICA (30) i LASTAVICA (30). Ukupno 340 dece. Informatori Gradske biblioteke sprovodili su aktivnosti sa decom na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku.

MUZIKA I NOTE - GLE LEPOTE
posete Muzičkoj školi, jedan školski čas na srpskom ili mađarskom jeziku, uz upoznavanje sa muzičkim instrumentima i mali koncert za decu. U akciji su učestvovali mališani iz vrtića MASLAČAK (45), MARIJAI MARIJA (15), MARIJA PETKOVIĆ (30), KOLIBRI (60), MANDARINA (40), PLAVI ZEC (30), MAŠTALICA (45), BUBAMARA (30) i POLETARAC (25). Ukupno 320 dece.

ISTORIJA MOGA GRADA
posete Gradskom muzeju: postavka "Secesija u Subotici", "Restauracija svetih slika" i "Lobanje govore". Muzej je iznimno zbog dece naše Ustanove radio i u ponedeljak, kada inače ne radi za posetioce, i od 9.00, umesto od 10.00 časova. Muzej su posetila deca iz vrtića POLETARAC (20), KOLIBRI (55), CICIBAN (50), MANDARINA (80), MASLAČAK (30), ZVONČICA (30), PLAVI ZEC (50), BUBAMARA (30), PERA DETLIĆ (25, LASTAVICA (25), MORSKA ZVEZDA (25), PALČICA (90), BAMBI (15) i BALONČIĆI (25). Ukupno 645 dece. Ulaz je preko cele godine besplatan za predškolsku decu.

NA FILMSKOJ TRACI NAŠI SU JUNACI...
filmske projekcije crtanih filmova BOCA I LUTKICA na srpskom i BOGYÓ ÉS BABÓCA na mađarskom jeziku, sala ART bioskopa " Lifka Šandor". Projekcijama su prisustvovali mališani iz vrtića KOLIBRI (55), VEVERICA (85), PERA DETLIĆ (58), POLETARAC (81), BUBAMARA (24), KEKEC (68), PALČICA (105), MANDARINA (13), BAJKA (17), MASLAČAK (10), ZEKA (60), ŠUMICA (62), SANDA MARJANOVIĆ (60), BALONČIĆI (20), BAMBI (15), MALA SIRENA (45), PLAVI ZEC (50), CICIBAN (48), MARIJAI MARIA (16), MARIJA PETKOVIĆ (40), MAŠTALICA (75), ZVONČICA (30). Ukupno 1042 dece. Ulaznica je umesto uobičajenih 100,00, za decu naše Ustanove iznosila 20,00 dinara.

UHVATI SE U KOLO - KO TO NE BI VOL'O
posete HKC "Bunjevačko kolo" tokom koje su mališani oblačili nošnje, upoznavali instrumente, igrali pokretne igre u sali za folklor. Posete su realizovane u tri dana, 3, 4 i 9. oktobra, a gosti HKC "Bunjevačko kolo" bili su mališani iz vrtića PALČICA (40), POLETARAC (41), SNEŽANA (35), KOLIBRI (30), MARIJA PETKOVIĆ (40). Ukupno 186 dece.

SPORTOM OD SLABIĆA DO ZDRAVOG LJUDSKOG BIĆA
posete sportskim klubovima: ENPI karate klub, kao i prethodnih godina najspremniji za saradnju, u svoje prostorije primio je mališane iz vrtića PLAVI ZEC (50), POLETARAC (25), VEVERICA (65), PALČICA (45), MANDARINA (40), MASLAČAK (30), MARIJA PETKOVIĆ (20), SANDA MARJANOVIĆ (60), a karate trening u vrtiću ŠUMICA (200) i MALI PRINC (30), održan je mališanima koji nisu imali načina da dođu do grada. U karateu je uživalo ukupno 565 dece. Stono-teniski klub SPARTAK posetila su deca iz vrtića MANDARINA (50), VEVERICA (50) - ukupno 100 dece. Gimnastički klub PARTIZAN ugostio je mališane iz vrtića ŠUMICA (30), POLETARAC (30), PLAVI ZEC (30), ZVONČICA (25), KOLIBRI (35). Ukupno 150 dece. Gradski stadion i treninge atletike i fudbala posetili su mališani iz vrtića ALISA (60), SANDA MARJANOVIĆ (70), CICIBAN (60). Ukupno 190 dece.

ZA KORAK PRAV BALET JE ZDRAV
Deca i učiteljice baleta iz studia LARISA održale su čas u vrtićima LASTAVICA, MAŠTALICA, MARIJAI MARIA, VEVERICA, a mališani iz vrtića MORSKA ZVEZDA baletski čas su imali u prostorijama studia LARISA.

VRTIĆ U VRTIĆU
druženje dece iz različitih vrtića, posete selo - grad i grad - selo, druženje dece iz susednih vrtića kroz kreativne radionice, šaljive igre i igre na dvorištu. Druženja kojima smo prisustvovali i sa mališanima se družili bila je poseta dece iz vrtića MARIJA PETKOVIĆ vrtiću PETAR PAN u Donjem Tavankutu, te poseta dece iz vrtića SANDA MARJANOVIĆ drugarima iz vrtića BALONČIĆI na Bikovu. Ima još mnogo primera druženja dece i zaposlenih iz obližnjih vrtića.

VRTIĆ U ZOO VRTIĆU
posete ZOO vrtu na Paliću, ulaznica je umesto uobičajenih 200,00 bila 100,00 dinara za decu PU "Naša radost". Zoo vrt su posetila deca iz vrtića MANDARINA (709, KEKEC (70), ALISA (90), LASTAVICA (55), NAŠ BISER (55), MAŠTALICA (50), VEVERICA (94), SNEŽANA (35), SUNCOKRET (30), MARIJA PETKOVIĆ (40), HAJDI (50), CICIBAN (50), BUBAMARA (35). Ukupno 725 dece.

GLUMCI DECI
Dečije pozorište održalo je predstave na srpskom jeziku "Mirko" i "Pao s kruške". Predstavu su gledala deca iz vrtića KOCKICA, SUNČICA, LANE, MASLAČAK, PEPELJUGA, PETAR PAN i CVETIĆI - ukupno 180 dece. Na mađarskom jeziku deca iz vrtića DELFIN, LEPTIRIĆI, SENICA, DUGA, LABUD I SUNCOKRET gledala su predstavu EMBERKE. Ukupno 180 dece.

ŠTO JE MENI MALO I KRATKO, NEKOM MOŽE BITI SLATKO
akcija sakupljanja nošene obuće, odeće i korištenih igračaka, traje tokom celog meseca oktobra, a sakupljeni odevni predmeti i igračke šalju se u Vešeraj Ustanove.

KNJIGA DRUG JE MOJ, NEK' POSTANE I TVOJ
akcija sakupljanja slikovnica i knjiga za najmlađe, koje će se pokloniti dečjem odeljenju Gradske biblioteke.

IZLETI
Kao što smo napomenuli organizovani su i izleti, npr. deca iz vrtića SANDA MARJANOVIĆ posetila su salaš Skenderović na Bikovu, deca iz vrtića CICIBAN boravila su na etno salašu udruženja KULTURALNI RAZLIČAK, deca iz vrtića MASLAČAK provela su prepodne na salašu na Gabriću. Mnogo vaspitača se u saradnji sa roditeljima i prijateljima dovijalo kako bi njihova grupa imala što ispunjeniju DEČJU NEDELJU.

RADIONICA
Drugi put ove godine u okviru Dečje nedelje održana je lutkarska radionica za decu i roditelje i vaspitače vrtića MARIJA PETKOVIĆ. Tema radionice bila je izrada lutke zevalice, a radionica je nosila naziv PAPIRNATA ČUDOVIŠTA jer se za izradu lutke koristi papirni partI program, tj. papirni tanjirići, čaše, salvete, slamčice, plastični pribor za jelo. Radionicu su vodili Ljubica Suturović i Arsen Ćosić.

Vremenske prilike su išle na ruku deci i nama kao koordinatorima DEČJE NEDELJE, tako da su sve aktivnosti u potpunosti realizovane. Mnoge akcije, poput posete bioskopu i biblioteci, produžile su se i na sledeću nedelju, a namera nam je da se sve akcije realizuju i tokom godine prema interesovanju i mogućnostima dece i vaspitača.

Nadamo se boljim vremenima kada ćemo biti u mogućnosti još bolje i lakše organizovati primerene aktivnosti tokom DEČJE NEDELJE, kako bi deci tek odškrinuli vrata u svet koji ih okružuje.

 

Autori izveštaja - koordinatori
Dečje nedelje u PU "Naša radost":
Ljubica Suturović i Arsen Ćosić