Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

DEČJA NEDELJA 2011.

   
     
 

Tradicija obeležavanja Dečje nedelje u svetu i kod nas meri se decenijama. Prvi put je Dečja nedelja na našim prostorima obeležena 1934. g. na inicijativu organizacije Prijatelji dece Srbije. Dečja nedelja je 1987. g. precizirana Zakonom o društvenoj brizi o deci.

Manifestacija se menjala kroz vreme, ali je njena suština još uvek:

  • svestrana saradnja države (grada), različitih ustanova, institucija, pojedinaca i stukovnih organizacija sa školama i vrtićima u interesu dečjeg razvoja;
  • skretanje pažnje na posebnost dečjeg sveta i detinjstva;
  • pokretanje inicijativa i programa koji će doprineti poboljšanju položaja dece u Srbiji.

Ovogodišnji moto Dečje nedelje:

Dece ima razne
Al' svako dete je ličnost
Razlike nisu važne
U razlikama je naša sličnost.

Ljubivoje Ršumović

ukazao je na potrebu veće brige o deci sa posebnim potrebama. Ponosni smo što naša Ustanova dugi niz godina, kao jedan od prioritetnih programa, sprovodi inkluzivni program VRTIĆ PO MERI DETETA, namenjen upravo deci sa posebnim potrebama.

Hvatamo se u koštac sa teškim vremenima u kojima živimo, svesni da baš ova deca ovde i sada žive svoje detinjstvo i nemaju vremena čekati bolja vremena.

Kao koordinatori Dečje nedelje u PU "Naša radost" trudili smo se da angažujemo sve ustanove i pojedince koji rade sa decom i za decu, a ovde navodimo samo organizovane akcije na nivou Ustanove, svesni da je mnogo lepih trenutaka u Dečjoj nedelji organizovano u saradnji vaspitača i roditelja, mnogih prijatelja dece, i nemoguće ih je sve nabrojati.

Organizovane akcije na nivou Ustanove bile su:

GDE KNJIGE STANUJU I NAMA SE RADUJU
posete Dečjem odeljenju Gradske biblioteke, biblioteku je posetilo ukupno 271 dete.

MUZIKA I NOTE - GLE LEPOTE
posete Muzičkoj školi, jedan školski čas upoznavanja sa instrumentima, isprobavanje istih i mali koncert za decu. Muzičku školu posetilo je ukupno 265 dece.

ISTORIJA MOGA GRADA
posete Gradskom muzeju: postavka „Istorijski, etnološki i umetnički aspekti bicikle u Subotici“ , "Svetlo u tami - 100 godina bioskopa Lifka u Subotici" i likovna postavka. Muzej je iznimno zbog dece naše Ustanove radio i u ponedeljak, kada inače ne radi za posetioce, i od 9,00, umesto od 10,00 časova. Muzej je posetilo ukupno 387 dece. Ulaz je preko cele godine besplatan za predškolsku decu.

NA FILMSKOJ TRACI NAŠI SU JUNACI...
filmske projekcije crtanih filmova, sala ART bioskopa "Lifka Šandor". Ukupno 755 dece uživalo je u bioskopu.

UHVATI SE U KOLO - KO TO NE BI VOL'O
posete HKC „Bunjevačko kolo“ tokom koje su mališani oblačili nošnje, upoznavali instrumente, igrali pokretne igre u sali za folklor. Posete su realizovane u dva dana, 06. i 07. oktobra, a HKC "Bunjevačko kolo" posetilo je ukupno 207 dece.

SPORTOM OD SLABIĆA DO ZDRAVOG LJUDSKOG BIĆA
posete sportskim klubovima: ENPI karate klub, kao i prethodnih godina najspremniji za saradnju, u svoje prostorije primio je mališane iz vrtića, ukupno 382 deteta, a karate trening u vrtiću MALI PRINC održan je za decu koja nisu imala mogućnosti da dođu do grada. Stono-teniski klub SPARTAK posetilo ju ukupno 130 dece, a Gimnastički klub PARTIZAN ukupno 110 dece.

ZA KORAK PRAV BALET JE ZDRAV
baletski čas sa članicama studia MON MIRAGE održan je u vrtićima MANDARINA, POLETARAC, MALA SIRENA (2 časa), MAŠTALICA, ALISA i MAK ĐERĐ. Deca iz studia LARISA baletski čas održala su u vrtićima VEVERICA i SANDA MARJANOVIĆ, a mališani iz vrtića MASLAČAK baletski čas imali su u prostorijama studia LARISA. Deca iz vrtića ZEKA i MARIJAI MARIA baletskom času prisustvovali su u studiu CREATIVE.

VRTIĆ U VRTIĆU
druženje dece iz različitih vrtića, posete selo - grad i grad - selo, druženje dece iz susednih vrtića kroz kreativne radionice, šaljive igre i igre na dvorištu. Druženja kojima smo prisustvovali i sa mališanima se družili bila je poseta dece iz vrtića MARIJA PETKOVIĆ vrtiću PETAR PAN u Donjem Tavankutu, te poseta dece iz vrtića BALONČIĆI, Bikovo, mališanima iz vrtića SANDA MARJANOVIĆ.

VRTIĆ U ZOO VRTIĆU
posete ZOO vrtu na Paliću, ulaznica je umesto uobičajenih 100,00 bila 80,00 dinara za decu PU "Naša radost". Prethodnih godina ulaz je bio besplatan za najstarije grupe, što je znatno smanjilo broj dece koja su posetila ZOO vrt. Uprava ZOO vrta svoj deci naše Ustanove bez obzira na uzrast povlaštenu cenu ulaznice poklanja tokom cele radne godine. U bogatoj afauni i flori ZOO vtra uživalo je ukupno 615 dece.

GLUMCI DECI
Dečije pozorište održalo je predstavu na srpskom jeziku „San kuhinjske noći", na Trgu slobode, 07.10.2011. u 10,00 časova. Predstavi je prisustvovalo cca 250 dece iz vrtića ŠUMICA, POLETARAC, CICIBAN i PLAVI ZEC.

ŠTO JE MENI MALO I KRATKO, NEKOM MOŽE BITI SLATKO
akcija sakupljanja nošene obuće, odeće i korištenih igračaka, traje tokom celog meseca oktobra, a sakupljeni odevni predmeti i igračke šalju se u Vešeraj Ustanove.

KNJIGA DRUG JE MOJ, NEK` POSTANE I TVOJ
akcija sakupljanja slikovnica i knjiga za najmlađe, koje će se pokloniti dečjem odeljenju Gradske biblioteke.

IZLETI
Oganizovani su i izleti, npr. deca iz vrtića KEKEC i POLETARAC družili su se na Rokinom salašu, mališani iz vrtića ZVONČICA i MASLAČAK na Gabrić slašu na Verušiću brali su kukuruz i družili se, a deca iz vrtića POLETARAC posetila su drugare iz vrtića DELFIN na Kelebiji.

LUTKARSKA RADIONICA ZA DECU I RODITELJE
Prvi put ove godine u okviru Dečje nedelje održana je lutkarska radionica za decu i roditelje, u vrtiću SANDA MARJANOVIĆ, u grupi PAJACI. Tema radionice bila je izrada lutke zevalice, a radionica je nosila naziv PAPIRNATA ČUDOVIŠTA jer se za izradu lutke koristi papirni party program, tj. papirni tanjirići, čaše, salvete. Radionicu su vodili Ljubica Suturović i Arsen Ćosić.

Brojna su druženja i izleti koji su organizovani samoinicijativno i zahvaljujući angažovanju vaspitača, roditelja i ljudi koji žele ulepšati detinjstvo deci. Gradska uprava ni ove godine nije želela uvažiti našu molbu za dva besplatna autobusa namenjena prevozu dece, pre svega iz prigradskih naselja u grad. Sva njihova indolentnost i odsustvo razumevanja za potrebe dece na njihovoj je savesti.

 

autori izveštaja - koordinatori
Dečje nedelje u PU "Naša radost":
Ljubica Suturović i Arsen Ćosić