Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

IZVEŠTAJ O AKTIVNOSTIMA TOKOM
DEČJE NEDELJE 2004

   
     
 

Dečja nedelja, kao tradicionalna međunarodna manifestacija i ove godine podsetila je odrasle "da su deca narod poseban". Iako bi svaki dan trebao biti posvećen deci, njihovim potrebama i željama, tokom Dečje nedelje PU "Naša radost" posebno vodi računa da motiviše sve deci interesantne institucije da otvore svoja vrata.

Neke od akcija su tradicionalne, a neke su organizovane po prvi put. Ove godine se posebna pažnja želela posvetiti deci iz prigradskih i udaljenih gradskih vrtića koja veoma retko imaju priliku doći u grad i otkriti neke od njegovih znamenitosti. Da bi se tim mališanima omogućio prevoz pobrinula se pored naše Ustanove i lokalna samouprava i JP "Subotica-trans", te smo zajedničkim snagama uspeli svih pet dana Dečje nedelje obezbediti jedan autobus samo za decu i njihove vaspitače.

Takođe se po prvi put u okviru Dečje nedelje posebna pažnja posvetila fizičkim aktivnostima i sportu. Svesni činjenice da sport u našoj zemlji zauzima posebno mesto i da je važno u ranom detinjstvu otkriti i negovati talente u saradnji sa Sportskim savezom Subotica organizovane su posete: Klizačkom klubu Spartak - umetničko klizanje, Košarkaškom klubu Spartak, Rukometnom klubu Spartak, Gimnastičkom društvu Partizan i Atletskom klubu Spartak. Tako su deca imala prilike ući u Halu sportova, na Gradski stadion, Stadion malih sportova i Sokolski dom, prisustvovati treninzima, saznati po nešto o pravilima pomenutih sportova i sami isprobati svoje veštine.

 
     
  AKCIJE I DEŠAVANJA
     
 

ŠTO JE MENI MALO I KRATKO NEKOM MOŽE BITI "SLATKO"

- tradicionalna akcija sakupljanja stare odeće i obuće, igračaka u svim vrtićima, sprovedena je i ove godine.

 
     
   
     
 

VRTIĆ U VRTIĆU - 04.10.2004.

stotinjak dece iz Starog i Novog Žednika i njihove vaspitačice posetila su vršnjake u vrtiću Sanda Marjanović na Prozivci.

Sama vožnja autobusom do grada sa vršnjacima i vaspitačima predstavljala je svojevrsnu avanturu. Deca sa imala priliku da jedan svoj "radni" dan podele sa vršnjacima u velikom vrtiću koji okuplja cca tristotine dece. Okruženi visokim zgradama, automobilima i širokim ulicama, deca sa sela osetila su gradsku atmosferu.

 
     
   
     
 

VRTIĆI U ZOO VRTIĆU

- nakon nekoliko godina deca naše Ustanove ponovo su imala priliku da besplatno posete ZOO vrt na Paliću. To je bila ujedno i akcija kojom je bilo obuhvaćeno najviše dece s obzirom na lepotu i popularnost ZOO vrta i lepo vreme koje nas je pratilo tokom cele nedelje.

 
     
   
     
 

SPORTOM OD SLABIĆA DO ZDRAVOG LJUDSKOG BIĆA

04.10.2004.    

- poseta Atletičarskom klubu SPARTAK, Gradski stadion, deca vrtića Mandarina (28), Palčica (20), Maštalica (70)

05.10.2004.
- poseta Atletičarskom klubu SPARTAK, Gradski stadion, deca iz vrtića Sanda Marjanović (70)
- poseta Atletičarskom klubu SPARTAK, Gradski stadion, deca iz vrtića Pera Detlić (28), Alisa (50), Hajdi (17)

06.10.2004.
- poseta Košarkaškom klubu SPARTAK, Hala sportova, deca iz vrtića Mala sirena (45), Plavi zec (25) i Mandarina (27)

07.10.2004.      

- poseta Gimnastičkom klubu PARTIZAN, deca iz vrtića Poletarac (30)
- poseta Rukometnom klubu SPARTAK, Hala sportova, deca iz vrtića Kekec Palić (55), Naš biser (22), Bubamara (25)


08.10.2004.

   

- poseta Gimnastičkom klubu PARTIZAN, deca iz vrtića Poletarac (27)
- prezentacija "suvog" treninga (na rolerima) Klizačkog kluba u umetničkom klizanju SPARTAK, na Stadionu malih sportova: deca iz vrtića Pera Detlić (45), Alisa (20), Plavi zec (18), Tolstojeva (22), Kekec (40), Naš biser (17), Maštalica (40), Hajdi (17), Mandarina (27), Mala sirena (50)

 
     
   
     
 

ISTORIJA MOGA GRADA

- posete Gradskom muzeju gde su deca imala priliku da saznaju ponešto o istoriji našeg grada i pogledaju stalnu postavku muzeja. Muzej su posetila: deca iz vrtića Sunčica, Veliki Bajmok (100) i vrtić na Rati (20), deca iz vrtića Kekec Palić (110), deca iz vrtića u Gornjem i Donjem Tavankutu i vrtića u Baloj Bosni, deca iz vrtića Mala sirena - Zorka (120).

 
 
     
   
     
 

MASKA SA HILJADU LICA

- izložba dečjih likovnih radova u foajeu Dečjeg pozorišta. Deca iz trinaest vrtića Ustanove izradilo je oko 220 maski i skica za maske.

Prostor u foajeu bio je premali da se izlože svi radovi, pa je izloženo cca 160 radova. Izložbu je otvorila Erika Janović. Kostimograf Dečjeg pozorišta Subotica.
 
     
   
     
 

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

- deca vrtića Palčica upoznaju javnost sa svojim stavovima o vrtiću, 06.10.2004. u prostorijama svog vrtića u Tolstojevoj ulici.

 
 
     
   
     
 

DETE I MEDIJI

- Okrugli sto u Plavoj većnici Gradske kuće, 07.10.2004. Prisutnim pedagozima i predstavnicima medija o uticaju medija na razvoj dečje ličnosti govorili su: spec. Psiholog Dijana Kopunović, vaspitač Ljubica Suturović, pedagog Branka Bešlić.

Kratak osvrt na Okrugli sto održan u okviru Dečje nedelje na temu
DECA I MEDIJI >>

 
 
     
   
     
 

GLUMCI DECI

- organizovane posete Dečjem pozorištu
- predstava na srpskom jeziku ŠTA LI JAJE DAJE, predstava na mađarskom jeziku HOGYAN KELLETKEZTEK A CSUNYA SZAVAK i predstava za popodnevna zabavišta na srpskom jeziku SAN KUHINJSKE NOĆI.

 
     
   
     
 

ŠKOLA U VRTIĆU

- druženje dece OŠ Miloš Crnjanski, V, VI i VIII razreda i njihove nastavnice Dijane Zero, prof. engleskog jezika. Tokom druženja predškolci su imali priliku pogledati lutkarsku predstavu "Buđenje životinja" koju su za njih pripremila deca iz škole zajedno sa svojom nastavnicom. Nakon toga sledilo je druženje i razgovor sa decom iz grupa vasp. Slavice Milutinović, Rade Stantić, Branke Levičar, Zorice Husar I Nataše Vojnić, te Kovač Žuže i Dudaš Irene.

 
     
   
     
 

ČIKE I TETE, RAZVESELITE DETE!

- otvara se Konkurs za najbolju igračku koju odrasli u vrtićima prave za decu. Rezultate Konkursa i porglašenje najuspelijih igračaka očekujemo u Dečjoj nedelji 2005.

 
     
   
     
 
Koordinatori Dečje nedelje:
  Ljubica Suturović i Arsen Ćosić
 
     
   
 
Foto:

"Naša radost"
i