Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

DEČJA NEDELJA 2014.
6 - 12. oktobra 2014.

   
     
 

Ovogodišnji moto Dečje nedelje u potpunosti je okrenut porodici kao osnovnoj ćeliji ljudskog društva. U nadi da će porodica prepoznati i uvažiti potrebe deteta i učiniti Dečju nedelju zaista posebnom, Predškolska ustanova "Naša radost" i ove je godine pokrenula sve institucije, klubove, organizacije koje se bave decom i rade za decu, da ulože dodatni napor i omoguće deci nova saznanja i prijatne emocije.

Kao koordinatori Dečje nedelje u PU "Naša radost" trudili smo se da animiramo što više vaspitača da i u svojim vrtićima i izvan njih osmisle aktivnosti koje bi deci stvorile utisak da žive u gradu koji je po njihovoj meri.

Akcije koje su sprovedene su tradicionalne i dobro poznate i svake godine nekim novim mališanima otvaraju vrata u neki srećniji i lepši svet.

Organizovane akcije na nivou Ustanove bile su:

GDE KNJIGE STANUJU I NAMA SE RADUJU
- posete Dečjem odeljenju Gradske biblioteke, u akciji su učestvovala deca iz vrtića: MASLAČAK, SNEŽANA, PALČICA, BAJKA, BUBAMARA, POLETARAC i MAK ĐERĐ što čini 217 dece. Informatičari Gradske biblioteke sprovodili su aktivnosti sa decom na srpskom i mađarskom jeziku. Akcija se uvek produžava tokom cele godine i deca po povlaštenoj ceni imaju priliku da se učlane u Gradsku biblioteku.

MUZIKA I NOTE - GLE LEPOTE
- posete Muzičkoj školi, jedan školski čas na srpskom ili mađarskom jeziku, uz upoznavanje sa muzičkim instrumentima i mali koncert za decu. U akciji su učestvovali mališani iz vrtića ŠUMICA, ZEKA, PALČICA, MAŠTALICA, PLAVI ZEC, MORSKA ZVEZDA, LASTAVICA, ZVONČICA, POLETARAC, SNEŽANA, BAJKA, KOLIBRI, SANDA MARJANOVIĆ, PERA DETLIĆ I MAK ĐERĐ, što ukupno čini 727 dece. Profesori muzičke škole, kao i uprava, izuzetno su se potrudili da poseta Muzičkoj školi zauvek ostane u sećanju i pobudi interesovanje za muziku i instrumente.

ISTORIJA MOGA GRADA
- posete Gradskom muzeju: vrtić KOLIBRI, PINOKIO, VEVERICA, ZVONČICA, LASTAVICA, CICIBAN, POLETARAC. MAK ĐERĐ, ŠUMICA, NEVEN, PLAVI ZEC što ukupno čini 435 dece. Ulaz u Gradski muzej preko cele godine je besplatan za predškolsku decu. Ove godine je najveće interesovanje u muzeju pobudila izloža subotičkog putopisca Oskara Vojnića sa mnogobrojnim eksponatima sa njegovih putovanja širom sveta.

NA FILMSKOJ TRACI NAŠI SU JUNACI...
- jedna od najpopularnijih akcija u sklopu koje deca gledaju projekcije popularnih crtanih filmova sinhronizovanih na srpski ili mađarski jezik. Cena ulaznice je iznosila 50 dinara po detetu. Bioskop su posetili mališani iz vrtića: MAŠTALICA, MAK ĐERĐ, ŠUMICA, PERA DETLIĆ, PALČICA, ZVONČICA, PLAVI ZEC, BAJKA, POLETARAC, ZEKA, KOLIBRI, VEVERICA, CICIBAN, ALISA, LEPTIRIĆI, CVETIĆI, PETAR PAN, PEPELJUGA, HAJDI, MALA SIRENA, DUGA, SUNCOKRET, KLARA, KEKEC, LANE, KOCKICA i SUNČICA što ukupno čini 1101 dete. Saradnja sa bioskopom se odvija i tokom radne godine.

UHVATI SE U KOLO - KO TO NE BI VOL`O
- posete HKC "Bunjevačko kolo" tokom koje su mališani oblačili nošnje, upoznavali instrumente, igrali pokretne igre u sali za folklor. Gosti HKC "Bunjevačko kolo" bili su mališani iz vrtića ZVONČICA, BUBAMARA, HAJDI, PLAVI ZEC, MAK ĐERĐ što čini 155 dece.

SPORTOM OD SLABIĆA DO ZDRAVOG LJUDSKOG BIĆA
- posete sportskim klubovima: ENPI karate klub, kao i prethodnih godina najspremniji za saradnju, u svoje prostorije primio je mališane iz vrtića KOLIBRI, POLETARAC, NEVEN, PLAVI ZEC, VEVERICA, PALČICA, PLAVI ZEC, MAŠTALICA, ZVONČICA, MASLAČAK, ZEKA, MARIJA PETKOVIĆ - SUNČICA i LASTAVICA, ukupno 507 dece. Karate trening u vrtiću za mališane koji je bio problem da dođu do grada održan je u vrtiću MARIJAI MARIA, NAŠ BISER i MALI PRINC. Na ovaj način treningu karatea prisustvovalo je cca 190 mališana.

Stono-teniski klub SPARTAK u Hali sportova posetila su deca iz vrtića FRANKOPANSKA, 74 dece. Gimnastički klub PARTIZAN ugostio je mališane iz vrtića LASTAVICA, ZEKA, MARIJA PETKOVIĆ - SUNČICA, NEVEN i POLETARAC, 126 dece. Gradski stadion i treninge atletike i fudbala posetili su mališani iz vrtića ALISA, SANDA MARJANOVIĆ i CICIBAN, 190 dece.

ZA KORAK PRAV BALET JE ZDRAV
- Deca iz vrtića KOLIBRI, POLETARAC i LASTAVICA, njih 75, imala su pravi baletski čas u baletskom klubu MON MIRAŽ. Drugarima iz vrtića VEVERICA, MANDARINA, MARIJAI MARIA, NEVEN, NAŠ BISER i BAJKA baletski čas su održale starije drugarice iz Studija modernog plesa i baleta LARISA i njihova koreografkinja Valentina Gajić. Tako je još cca 350 dece uživalo u čarima baleta.

VRTIĆ U VRTIĆU
- druženje dece iz različitih vrtića, posete selo - grad i grad - selo, druženje dece iz susednih vrtića kroz kreativne radionice, šaljive igre i igre na dvorištu, aktivnosti su koje se često realizuju i izvan Dečje nedelje. U Deljoj nedelji deca iz vrtića BALONČIĆI uzvratili su posetu drugarima iz vrtića VEVERICA; koji su kod njih u Bikovu u mesecu junu proveli nezaboravno prepodne učetvujući u Dečjim sportskim igrama. Gostoprimstvo i druženje nema granica, a po rečima mališana iz Bikova najbolji je bio ručak sa drugarima u vrtiću.

Deca iz vrtića CVETIĆI iz Gornjeg Tavankuta sa drugarima iz vrtića NAŠ BISER išli su u berbu jabuka, a zatim u posetu farmi u Gornjem Tavankutu. Sve to zasladili su najukusnijim fancima na svetu.

VRTIĆ U ZOO VRTIĆU
- posete ZOO vrtu na Paliću, ulaznica je umesto uobičajenih 200,00 bila 100,00 dinara za decu PU "Naša radost". Zoo vrt su posetila deca iz vrtića MANDARINA, KEKEC, ALISA, LASTAVICA , NAŠ BISER, MAŠTALICA, VEVERICA, SNEŽANA, SUNCOKRET, MARIJA PETKOVIĆ, HAJDI, CICIBAN, BUBAMARA, ukupno 725 dece.

GLUMCI DECI
- Dečije pozorište održalo je predstave na srpskom jeziku "San kuhinjske noći". Predstavu su gledala deca iz vrtića PERA DETLIĆ, MORSKA ZVEZDA, SNEŽANA I MASLAČAK - ukupno 170 dece. Na mađarskom jeziku ove godine, na žalost, nije bilo predstave.

ŠTO JE MENI MALO I KRATKO, NEKOM MOŽE BITI SLATKO
- akcija sakupljanja nošene obuće, odeće i korištenih igračaka, traje tokom celog meseca oktobra, a sakupljeni odevni predmeti i igračke šalju se u vešeraj Ustanove.

KNJIGA DRUG JE MOJ, NEK` POSTANE I TVOJ
- akcija sakupljanja slikovnica i knjiga za najmlađe, koje će se pokloniti dečjem odeljenju Gradske biblioteke.

Kao što smo napomenuli organizovani su i mnogi izleti, npr. deca iz vrtića MASLAČAK i ZVONČICA provela su, već tradicionalno, prepodne u berbi kukuruza na salašu na Gabriću. Sa drugarima iz OŠ u Gornjem Tavankutu deca iz vrtića CVETIĆI posetili su aerodrom Bikovo.

Četvrti put ove godine u okviru Dečje nedelje održana je lutkarska radionica za decu, roditelje i vaspitače vrtića MARIJA PETKOVIĆ. Naziv radionice bio je MARIONETA OD PAPIRA, a materija za izradu donirao je Kulturni centar Travno iz Zagreba, koji nekoliko godina za redom donira materijal za lutkarske radionice u grupama PU "Naša radost" u kojima se rad odvija na hrvatskom jeziku. U radionici su učestvovali roditelji, sestre, bake, tetke i dvadesetičetiti mališana iz ovog vrtića. Radionicu su vodili saradnik za likovno Ustanove, Ljubica Suturović i animator kulturnih aktivnosti Ustanove Arsen Ćosić.

Vremenske prilike su išle na ruku deci i nama kao koordinatorima DEČJE NEDELJE, tako da su sve aktivnosti u potpunosti realizovane. Mnoge akcije, poput posete bioskopu i biblioteci, sportskim klubovima i Gradskom muzeju, produžile su se na ceo mesec, a namera nam je da se sve akcije realizuju i tokom cele godine godine prema interesovanju i mogućnostima dece i vaspitača.

Za prevoz dece na aktivnosti vezane za Dečju nedelju Ustanova je finansirala dvadesetak autobusa. Tako su mališani iz svih terenskih vrtića imali priliku posetititi gradske institucije. Nadamo se boljim vremenima kada će svaka nedelja u godini pripadati deci.

 

Autori izveštaja - koordinatori
Dečje nedelje u PU "Naša radost":
Ljubica Suturović i Arsen Ćosić