Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

Predstave 2013/2014

 
     
 

Za preporuku igranja u vrtićima PU "Naša radost" tokom radne 2013/14. godine konkurisalo je 11 pozorišnih grupa sa 13 predstava i tri mađioničara sa svojim programima.

Ponuđene predstave generalno imaju slabiji umetnički i izvođački potencijal nego prethodnih godina, te je Komisija za odabir predstava u sastavu Jasmina Kukić - pedagog, Ljubica Suturović - saradnik za likovno vaspitanje i vaspitač, Arsen Ćosić - animator kulturnih aktivnosti, te Eržebet Bedrosian - pedagog odgovorna za izbor predstava na mađarskom jeziku, izdvojila 5 predstava na srpskom i dve prdstave na mađarskom jeziku, koje zadovoljavaju navedene kriterijume:

  • odgovaraju uzrastu predškolse dece (kod svake je naveden uzrast);
  • nenametljivo se bave temama vezanim za odrastanje i prave životne vrednosti, bilo kroz klasične bajke ili savremene priče, basne, pesme...
  • sadrže pouke koje nisu eksplicitno date, već se suptilno nameću;
  • vizuelno su dopadljive;
  • obogaćene su odgovarujućom muzikom;
  • lišene su šunda i kiča;

Predstave koje se preporučuju vrtićima su:

  • MORSKO BRODSKA AVANTURA, predstava glumaca iz Pozorišta mladih i SNP-a iz Novog Sada. Igraju dva glumca u kombinaciji lutka igre i "žive" glume, na srpskom jeziku. Predstava je uzrast 3+, trajanje oko 35 minuta. termin igranja od 21.10. - 19.11.2013. (ulaznica 140,00 dinara)
  • LABUDOVO JEZERCE, baletska predstava u izvođenju balerine i dva baletska igrača, za sve uzraste, trajanje cca 38 minuta, ARS LONGA, Beograd. Po motivima istoimenog baleta uz klasičnu muziku V.I. Čajkovskog - od 20.1. - 21.2.2014.g. ( ulaznica 150,00 dinara )
  • KIĆA U CARSTVU BUBA, lutkarska predstava na srpskom jeziku o avanturama dečaka u svetu buba, za uzrast 3+, pozorište SVTAC iz Novog Sada, u izvođenju jednog glumca, cca 35 minuta - od 24. 2. – 21.3.2014.g., (ulaznica 140,00 dinara)
  • SNEŽANA I SEDAM PATULJAKA, lutkarska predstava na srpskom jeziku po motivima poznate bajke, pozorište VRABAC iz Beograda, u izvođenju jedne glumice, cca 35 minuta, za uzrast 3+, od 24.3. - 30.4. 2014.g. (ulaznica 150,00 dinara)
  • ZALJUBI SE CICA U PRINCA, predstava na srpskom jeziku za uzrast 3+, u izvođenju tri glumca pozorišta MAXIMUS ART, Beograd, cca 35 minuta - od 5.5. - 30.5.2014.g. (ulaznica 150,00 dinara)

S obzirom da su na mađarskom jeziku ponuđene samo dve predstave i da obe zadovoljavaju tražene kriterijume, predlog komisije je da ove glumačke grupe svoju predstavu mogu ponuditi bilo kada tokom radne 2013/14. godine. Predstave na mađarskom jeziku su:

  • A HÉTFEJŰ SÁRKÁNY, glumac iz Republike Mađarske Figura Ede, muzičko-recitatorski kolaž, cca 35 minuta;
  • A CSILLAGSZEMŰ JUHÁSZ I a KISKONDÁS, lutkarsko pozoriőte VANDOR, Novi Sad, trajanje obe predstave cca 35 minuta;

Predstave Dečjeg pozorišta Subotica kao i posete Dečjem pozorištu se zakazuju mimo ovog rasporeda. Njih zakazuje organizator Dečjeg pozorišta u dogovoru sa šefovima vrtića. Preporuka komisije je da deca dva puta tokom radne godine posete pozorište.

Predstave koje se preporučuju nisu obavezne, već je pravo vaspitača, da u dogovoru sa roditeljima, prihvate ili odbiju svaku predstavu koja se nudi.

 

u ime Komisije za odabir predstava
Ljubica Suturović i Arsen Ćosić
065 9 64 64 74