Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

Aktivnosti u vrtiću "ZVEZDICE"

   
     
 

17. i 18. maj 2016. - U čast Dana porodice u vrtiću "Zvezdice"

Međunarodni Dan porodice je 15. maj. Ove godine to je bila nedelja i deca u vrtiću nisu ga, sa svojim roditeljima, imala priliku proslaviti baš toga dana. Vaspitačice Dubravka Gurinović i Erika Nanaši uz pomoć asistenta Mehmeta Bunjakua, organizovale su druženje s roditeljima 17. i 18. maja u likovnoj radionici na temu "Penaste slike".

Deca i roditelji imali su priliku slikati kapljicama vodene boje i tuša na peni za brijanje. Nanešene kapi "razvlačili" su drškom četkice i čačkalicama stvarajući najmaštovitie oblike i kombinacije boja. "Zadatak" roditelja je bio da pomognu kod uzimanja otiska tako što su plastičnim lenjirima skidali penu sa papira.

Deca su bila ushićena i zadivljena svojim kreacijama, a roditelji sretni zbog još jedne prilike da provedu vreme sa svojim detetom u vrtiću.

 

Tekst: Ljubica Suturović, voditeljica radionice
Foto: Arsen Ćosić, voditelj radionice

 
     
   
     
 

11.5.2016. - III smotra predškolskih horova i orkestara MELODIJADA 2016.

11. maja.2016. Kanjižom su se pronosili čarobni zvuci dečjih glasova, muzičkih instrumenata, burnog aplauza. Sve to je bila zvučna podloga manifestacije MELODIJADA 2016. Ovu smotru predškolskih horova i orkestara, 3. put bijenalno organizuje Predškolska ustanova "Naši biseri" iz Kanjiže u saradnji sa Udruženjem vaspitača Vojvodine i svesrdnu podršku lokalne samouprave.

U našoj Ustanovi postoji nekoliko horova i orkestara u više vrtića. Pošto su propozicije zahtevale da hor ima najviše 25 članova, odlučeno je da Ustanovu predstavljaju mališani iz vrtića "Zvezdice", grupa vaspitačice Nanaši Erike. Deca su sa velikom radošću i uzbuđenjem čekala nastup u Kanjiži. Odmah po dolasku, naša ljubazna domaćica vaspitačica Bičkei Iboja, odvela nas je u Dom umetnosti u Kanjiži gde se smotra održavala. Tamo su deca poslužena kiflama i sokićima.

Nakon što su se okrepili, mališani su, sa ostalim učesnicima iz dvanaest predškolskih ustanova Vovodine, u veseloj povorci kroz centar Kanjiže najavili početak manifestacije.

Vratili smo se u Dom umetnosti gde su deca u sali pratila pozdravne govore direktorice PU "Naši biseri" iz Kanjiže Iboje Veselinov, predsednice udruženjaVojvodine Radmile Petrović i zamenika predsednika opštine Kanjiža Lacko Roberta.

Čast da otvore MELODIJADU 2016. imali su mališani iz PU "Naši biseri" iz Kanjiže.

Sledeći su nastupili mališani iz Ade, PU "Čika Jova Zmaj", vrtić "Bobita".         

Naš hor iz vrtića ZVEZDICE izveo je pet narodnih pesama na mađarskom jeziku. Uz muzičku pratnju na gitari i frulici koje je svirala vaspitačica Laudis Nanaši Monika, horom je dirigovala vaspitačica Nanaši Erika.

Iz kikindske Predškolske ustanove "Dragoljub Udicki" predstavili su se mališani iz vrtića "Leptirić".

Publika u dvorani ispunjenoj do poslednjeg mesta burnim je aplauzom pozdravljala sve učesnike.

Iz PU "Labud Pejović" iz Bečeja pevali su mališani iz vrtića "Kolibri".

Srbobran su predstavljala deca iz PU "Radost", vrtić "Snežana".

PU "Ljuba Stanković" iz Beočina bila je predstavljena zahvaljujući mališanima iz vrtića "Bubamara".

Iz Sečnja su pevali mališani iz PU "Poletarac", vrtić "Poletarac".

Iz vrtića "Pčelice" došli su nam mališani iz Bačke Palanke, PU "Mladost". Izveli su "Redecki marš" ritmizujući delovima tela i muzičkim instrumentima iz Orfovog instrumentarija.

Nakon pauze predstavio se hor iz Bača, PU "Kolibri", istoimeni vrtić "Kolibri".

Mališani iz Sremske Mitrovice predstavljali su vrtić "Leptirić" koji se nalazi u sklopu PU "Pčelica".

Deca iz vrtića "Vila" i "Crvenkapa" pevala su u ime Predškolske ustanove iz Zrenjanina,

Kao i početak i kraj je pripao mališanima iz Ustanove domaćina. Vrtić "Suncokret" iz Horgoša u ime organizatora pozvao je sve okupljene na sledeću MELODIJADU.

Nakon programa za decu su organizovane kreativne radionice u dvorištu Doma umetnosti. Svi učesnici pozvani su na ručak u obližnji vrtić.

U prostoru sale za fizičko održan je razgovor sa profesorom Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu Stevanom Divljanom. Uz zajedničku konstataciju da je ova smotra pravi izvor muzičke kulture, svi su se složili da je neophodna podrška resornog ministarstva kako bi se MELODIJADA još više unapredila i dobila mogućnost da se održava svake godine.

Tekst: Ljubica Suturović
Foto: Arsen Ćosić

 

 
     
   
     
 

10.3.2016. - Lutkarska radionica Papirovići

Lutka je "biće" koje osvaja svakog, naročito decu. Ona je uvek u blizini deteta, igra se sa njim, pomaže mu da prevaziđe različite teškoće, strpljivo sluša i zauvek čuva najpoverljivije tajne. Magija koja predmet pretvara u živo biće odvija se u svakoj dečjoj sobi, svakom vrtiću, pozorištu.

Kada dete ima priliku da izradi lutku dešava se prava erupcija radosti, mašte, kreativnosti. Takva radost obuzela je sve nas koji smo se 10. marta našli u vrtiću ZVEZDICE, u lutkarskoj radionici Papirovići. Lutke smo izrađivali u zabavišnoj grupi vaspitačice Nanaši Erike i zabavišnoj grupi vaspitačice Gurinović Dubravke i pedagoškog asistenta na romskom jeziku Mekija Obilića Bunjakua. Na druženje smo pozvali roditelje, braću, sestre i sve koji su se želeli vratiti u carstvo mašte.

Lutka se izrađuje od papira, tačnije od papirnih fišeka. Glava i telo lutke nalaze se na tankom štapu dužine oko 40 cm. Na sasvim jednostavan način, rezanjem papira, dodaju se detalji poput kose, očiju, šaka, detalja na odeći i sl. Jednostavna za izradu, od materijala koji se može naći u svakom domu, lutka nosi pozitivnu energiju i dobro raspoloženje.

Tekst: Ljubica Suturović, voditeljica radionice
Foto: Arsen Ćosić, voditelj radionice

 
     
   
     
 

22.4.2015. - Radost za mališane u vrtiću ZVEZDICE

Lep sunčani dan bio je sjajna "scenografija" za malu svečanost koju su priredili mališani iz vrtića ZVEZDICE, sa svojim vaspitačicama Erikom Nanaši, Dubravkom Katančić i Dubravkom Gurinović, u čast otvaranja igrališta ispred pomenutog vrtića.

Za dugogodišnju inicijativu žitelja MZ Zorka koji su želeli da i njihova deca imaju igralište, najviše sluha imao je KULTURNI CENTAR ROMA. Po rečima predsednika Stevana Nikolića, izuzetan je značaj ranog razvoja dece i želja njihovih roditelja da romska deca budu integrisana u zajednicu. Finansijer igrališta je KULTURNI CENTAR ROMA, a izvođač radova DP KONVAL Čantavir.

Brojni roditelji dece iz vrtića i drugi žitelji ove mesne zajednice uveličali su svečano otvaranje svojim prisustvom. Predškolska ustanova NAŠA RADOST pobrinula se za posluženje.

Deci i mladim žiteljima MZ Zorka ostaje da uživaju u ovom igralištu i da ga odbrane i sačuvaju od vandala.