Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad

Aktivnosti u vrtiću "ŠUMICA"

20.03.2018. - UPOZNAVANJE DECE SA ZANIMANJEM - LOGOPEDA

Deca - vaspitači iz vrtića Šumica grupa Mačići  došli su u posetu  logopedu želeći da saznaju nešto više o zanimanju logopeda. Putem radionice mogli su da isprobaju stimulativne  govorne vežbe.
Za pravilnu artikulaciju  (izgovaranje) glasova, neophodan preduslov je zrela i razvijena oralna praksija. Oralne motorne vežbe služe za jačanje mišića i/ili poboljšanje tonusa mišića.

 1.Duvanje (duvanje u pištaljku, pravljenje-duvanje balona od sapunice),
 2. Grickanje donje usne gornjim zubima i gornje usne donjim zubima
 3. Razvlačenje usta u osmeh (da se vide zubi, a zatim sa zatvorenim ustima)
 4. Podizanje srednjeg dela jezika prema nepcu
 5. Postaviti vrh jezika iza donjih zuba, a zatim iza gornjih zuba


Igre i aktivnosti za prepoznavanje emocija:

Vežba za prostornu orijentaciju i relacije : za imenovanje i razlikovanje boja, za klasifikaciju po veličini, boji i obliku,za razumevanje govora npr:pokaži krug,nađi mali zeleni pravougaonik, za građenje pojmova, npr.stavi mali trougao na veliki.

Primeri vežbi za stimulaciju pojedinih glasova


Zajednička fotografija

Tekst: Jasna Skenderović

Fotografije: Vanja Vidaković

             

28.2. i 2.3.2017. - U vrtiću s tatom i likovnim „alatom“

Deca uživaju u svakoj prilici kada su gosti u vrtiću njihovi roditelji. S ponosom pokazuju roditeljima šta sve u vrtiću „rade“, gde se igraju, upoznaju roditelje sa drugarima... naprosto uživaju. U takvim druženjima podjednako uživaju i roditelji jer je to prilika da se kvalitetno provede vreme sa detetom, da se iz druge perspektive sagleda ponašanje deteta u različitim situacijama.

Povod za uživanciju, ovoga puta, bila je želja vaspitačica Branke Levičar i Nade Trpković iz vrtića ŠUMICA, te vaspitačica Danijele Borojević i Andreje Džamastagić iz vrtića NEVEN, da na druženje i zajedničko stvaralaštvo pozovu tate.

Odabrana je tehnika slikanja na peni za brijanje. Tate su bile angažovane oko tehničkih, a deca oko kreativnih momenata izrade penaste slike. Radi se o monotipiji, tj. o otisku šara koje su deca izradila nanoseći kapljice tuša na penu. Iz tih kapljica drškom četkice i čačkalicama stvorene su najrazličitije šare i oblici. Na nastalu sliku stavio se deblji papir i blago se pritisnuo na penu. Nakon nekoliko trenutaka papir se skinuo sa pene, položio se na ravnu podlogu da bi se pena skinula plastičnim lenjirom.

Nastale slike će biti uspomena na ovo druženje, a deca i njihovi očevi pokloniće ih mamama.

Voditelji radionica: Ljubica Suturović i Arsen Ćosić

Tekst i foto: Ljubica Suturović

             

14.6.2016. - Oproštaj od vrtića

Ovih dana se predškolci u našim vrtićima opraštaju od svojih vaspitača, drugara, bezbrižnog detinjstva... Uz puno igre i pesme, pokoju roditeljsku suzu i pregršt ponosa i osmeha, završne svečanosti obeležavaju završetak velikog životnog poglavlja mališana.

Druženje sa štićenicima Dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka", uz njihovu predstavu "Romeo i Julija kroz vekove", toliko je snažno motivisalo decu da su po ugledu na njih osmislili, sa svojim vaspitačicama Natašom Stojić i Suzanom Milovanović, predstavu "Romeo i Julija putuju kroz Evropu". Predstavu su deca odigrala za svoje roditelje, a generalnoj probi tog prepodneva prisustvovali su gosti iz "Kolevke". Na dečje neodoljiv način, kroz pesmu i igru, publika je "putovala" kroz zemlje Evrope. Na zabavan i duhovit način, praćeni burnim aplauzom, mališani su nas upoznali sa osnovnim karakteristikama zemalja u koje smo putovali.

Dogovorili smo produžetak saradnje sa zaposlenima iz Dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka" u potpunosti uvereni kako je ona blagotvorna koliko za decu toliko i za odrasle.

Tekst: Ljubica Suturović
Foto: Arsen Ćosić

10. i 11.2.2016. - Večita slika za mamu

Za predstojeći praznik, mališani iz vrtića ŠUMICA i njihovi očevi, ujaci, stričevi, dede i braća, mamama će pokloniti večitu sliku.

Tehnikom gipsoreza na gips ploči deca su sa svojim "pomoćnicima" osmislili i izradili sliku koja govori mami više od hiljadu reči. Crteži nacrtani olovkom urezani su u gips ploču, a nakon toga su konture crteža izvlačene, četkicom, tuševima u boji. Slika je rađena vodenim bojama, a pozadina dipi tonerima sa puno vode, kako bi se svemu dao izgled kamena.

U opuštenoj atmosferi ispunjenoj kreativnošću, nežnošću i željom da se napravi što lepša uspomena za mamu, svako je mašti dao oduška. Oni stariji su se opustili i na trenutak vratili u bezbrižno detinjstvo.

Radionice su realizovane u grupi vaspitačica Berleković Edine i Berta Iren, kao i u grupi Levičar Branke i Medojević Dragane.

Tekst: Ljubica Suturović, voditeljica radionice
Foto: Arsen Ćosić, voditelj radionice

Fotografije sa radionice u grupi vaspitačica Edine Berleković i Berta Iren

Fotografije sa radionice u grupi vaspitačica Levičar Branke i Medojević Dragane

9.12.2015. - ZA VESELIJI DOČEK DEDA MRAZA

Doček Deda Mraza je velika radost za sve mališane. Kako bismo taj događaj ulepšali i pospešili novogodišnje raspoloženje održana je radionica u vrtiću ŠUMICA, u grupi vasp. Nataše Tadić i Sonje Romić.

Radionica je namenjena deci, roditeljima i vaspitačima, a izrađivale su se jednostavne lutke Deda Mraza, od kartona i papira.

Od crvenog kartona i papira, kartonskih rolni od toalet papira, šljokica, vunice, malo spretnosti, puno mašte i kreativnosti, te bujice vedrog raspoloženja, nastala je prava "vojska" Deda Mrazova koji će krasiti novogodišnje jelke u vrtiću i dečijim sobama. Radionicu su vodili: saradnik za likovno Ljubica Suturović i saradnik za kulturne aktivnosti Arsen Ćosić.