Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad

Aktivnosti u vrtiću "SANDA MARJANOVIĆ"

IZVEŠTAJ DOSADAŠNJEG RADA NA ETWINNING  PLATFORMI -16.03.2017.

Šta je eTwinning?
eTwinning je zajednica škola i predškolskih ustanova u Evropi, platforma namenjena osoblju (nastavnici, direktori, bibliotekari, itd.), koje radi u školama/ predškolskim ustanovama u EU, za potrebe komunikacije, saradnje, razvijanja projekata, razmene i, ukratko, radi osećaja pripadnosti najuzbudljivijoj evropskoj zajednici namenjenoj učenju/podučavanju. Platformu je podrzalo Ministarstvo prosvete Srbije.
 
eTwinning aktivnosti podstiču saradnju među školama u Evropi upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), tako što se školama obezbeđuju podrška, alati i usluge.
 
eTwinning portal je dostupan na 28 jezika i danas broji oko 230 277 članova i preko 5462 projekata  između dve ili više škola širom Evrope. Portal pruža mrežne alate kako bi nastavnici pronašli partnere, započeli projekte, razmenili ideje i primere dobre prakse i započeli zajednički rad, upotrebom različitih podešenih alata koji su dostupni na eTwinning platformi.
 
Pokrenut 2005. godine kao glavna akcija Evropske komisije u okviru Programa e-učenja, eTwinning je od 2014. godine integrisan u program Erasmus+, Evropski program za obrazovanje, obuku, mlade i sport. Njegov Centralna služba podrške (CSS) je pod upravom Evropske mreže škola, koja predstavlja međunarodno partnerstvo 31 evropskog ministarstva obrazovanja sa ciljem razvoja nastave za potrebe škola, nastavnika i učenika širom Evrope. eTwinning ima dodatnu podršku na nacionalnom nivou u vidu 37 nacionalnih timova za podršku.


Nataša Vrapčević je zvanično postala ambasador eTwinninga 31.08.2015. godine. Kao ambasador održava obuke i vebinare za vaspitače, učitelje, nastavnike, profesore, stručnu službu, bibliotekare…
PU “Naša radost” nakon četiri održane obuke na platform se registrovalo 10 vaspitača , pedagog i dva psihologa.
 Prošle školske godine 2015./16. 5 vaspitača se aktivno  bavilo ovim projektima. Dodeljena su sledeća priznanja za nacionalni kvalitet:
Ana Pertet za projekat „Slavimo proleće“
Aleksandra Radić : „Everything more in May“
Maja Vuksanović : „Joy of Easter“ i „Web 2.00 tools in kindergarten“
Nataša Vrapčević : „Slavimo proleće“ , „Web 2.00 tools in kindergarten“, „Kindergarten outdoor learning“, „My magic kindergarten“, „Kids' natural discoveries“, “It is Europe Day in kindergarten”, “Friends of Cinderella”.
Sertifikat nacionalnog kvaliteta dodeljuje naša NSS , a evropski kvalitet dobija svaki projekat u kojem je više učesnika dobilo nacionalne kvalitete od svojih NSS.
EVROPSKI KVALITET SU DOBILI SLEDEĆI PROJEKTI RAĐENI U NAŠOJ USTANOVI:
1.    „Slavimo proleće“
2.    „Web 2.00 tools in kindergarten“
3.    „Kindergarten outdoor learning“
4.    „My magic kindergarten“
5.    „Kids natural discoveries“
6.    “Friends of Cinderella”
7.    “Joy of Easter”
Navedeni projekti dalje učestvuju u konkurenciji za Evropsku nagradu u zavisnosti od toga koji će kao najbolji izabrati naša NSS.
Ove školske godine pokrenuli smo više projekata i učestvuje više vaspitača, jedan pedagog ( Violeta Vrcelj Odri )i jedan psiholog (Milana Jovičević ).
Radeći na ovim projektima vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi i ostali zaposleni u prosveti razmenjuju dobru praksu, uče jedni od drugih, komuniciraju i sarađuju.
Deca imaju priliku da vide i čuju strane jezike naših partnera, da se upoznaju sa kulturom i tradicijom stranih zemalja, da komuniciraju putem video konferencije jedni sa drugima, da razvijaju medijsku pismenost i da stiču nova znanja.
ETWINNING platforma je potpuno bezbedna jer niko ko nije zaposlen u prosveti nema pristup projektima.
15.11.2016. u objektu „Sanda Marjanović“ je snimljena emisija „Dođi u moje obdanište“ gde su deca i vaspitači pokazali deo aktivnosti koje se sprovode na platformi.Komunicirali smo sa partnerima iz Velike Britanije i Hrvatske putem video konferencije i pokazali primenu jednog interesantnog web 2.00alata.
Kao ambasador eTwinninga za Srbiju Nataša Vrapčević je bila predavač na međunarodnoj konferenciji eTwinning ambasadora na Rodosu (od 28. 09. – 01.10. 2016.) i stekla poznanstva i nove partnere za međunarodne projekte sa kojima smo konkurisali za job shadowing  (Erasmus plus projekat).
Ovi programi su finansirani od strane Erasmus plus i Fondacije Tempus.
PU “Naša radost” je ukupno dobila 10 Nacionalnih i 7 Evropskih oznaka kvaliteta za eTwinning projekte.

           

MELODIJADA - 3.6.2014.

Predškolska ustanova NAŠI BISERI iz Kanjiže, drugi put zaredom, bila je domaćin MELODIJADE, smotre horova i orkestara dece predškolskog uzrasta. Manifestacija je organizovana u saradnji sa Udruženjem vaspitača Vojodine.

Pre samog nastupa 425 učesnika priredilo je meštanima Kanjiže defile od centralnog objekta predškolske ustanove do Doma umetnosti.

Deca 12 predškolskih ustanova iz 11 vojvođanskih opština svojim su glasićima očarala sve prisutne. Ideja je da da se kroz MELODIJADU neguju horsko pevanje i orkestarska muzika, da se kod dece od malena stvara ljubav prema dobroj i kvalitetnoj muzici. Bitno je da deca, koja u predškolskim ustanovama uz pomoć vaspitača neguju horsko pevanje i posvećuju se sviranju, imaju priliku negde pokazati svoje talente i između sebe podele ono što najbolje umeju da otpevaju i odsviraju.

Našu Ustanovu predstavljao je hor RASPEVANI CVRČAK i z vrtića SANDA MARJANOVIĆ. to je jedan od četiri hora koji u ovom trenutku postoje u Ustanovi. Hor vode vaspitači Nataša Vrapčević i Nebojša Markez. Za svoj nastup mališani su izveli pesmu PORODICA, koju je komponovala , napisala tekst i aranžman vaspitačica Nataša Vrapčević. Nataša i Nebojša sa svojim horom nastupaju na specifičan način, Nataša svira harmoniku, a Nebojša tamburu.

Nakun nastupa, mališani su ručali u centralnom vrtiću, a zatim pravili "papirnate" uspomene u radionici koje su za njih osmislile vaspitačice iz Kanjiže.

Kući smo se vratili ispunjeni srećom i nezaboravnim trenucima.