Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad
 

Aktivnosti u vrtiću "MASLAČAK"

   
     
 

16.4.2016. - X Etno festival "Narodna tradicija"

U Vojvodini živi preko dvadeset narodnosti. Svaki narod ima svoju tradiciju i običaje. Narodne nošnje, narodne igre, običaji vezani za praznike, za radovanja i tugovanja... sve je to deo narodne baštinnne koja se prenosi sa kolena na koleno.

Predškolske ustanove Vojvodine, već deset godina zaredom, u organizaciji Udruženja vaspitača Vojvodine, predstavljaju šarolike narodne običaje na Etno festivalu "Narodna tradicija". Ovogodišnji Festival održan je u Predškolskoj ustanovi "Bambi" u Bačkoj Topoli. Našu Ustanovu predstavljali su mališani iz vrtića MASLAČAK, vaspitačice Smilje Horvat i Telek Beatriks i mališani iz vrtića ZVONONČICA, vaspitačice Jagode Korać. Njima se pridružila i vaspitačica Vanja Đurasović koja je do nedavno radila u vrtiću MASLAČAK.

Po dolasku u Bačku Topolu, ljubazni domaćini su decu počastili doručkom.

Kada su se deca okrepila i odmorila od puta počele su pripreme za nastup. Oblačile su se narodne nošnje uz pomoć vaspitačica koja su vodile računa da se svi delovi nošnje pravilno obuku. Deca su pripremila splet srpskih, bunjevačih i mađarskih igara i pesama te su nošnje bile odgovarajuće. Još jednom je ponovljena čitava koreografija.

Pred polazak na nastup zajednička fotografija, za uspomenu.

Na Festivalu je učestvovalo oko 400 mališana iz trinaest predškolskih ustanova u Vojvodini. Kada su svi učesnici bili spremni krenula je svečana povorka od vrtića do hale u kojoj se izvodio program. Šarenilo narodnih nošnji, bogatstvo veza i ukrasa, zvuci harmonike i drugih narodnih instrumenata koji su pratili povorku i veseli dečji žamor protegao se centrom Bačke Topole pozivajući njene žitelje na svetkovinu tradicije.

Po dolasku u halu sve goste i učesnike pozdravili su: predsednica Udruženja vaspitača Vojvodine Radmila Petrović, gradonačelnik Bačke Topole Gabor Kišlinder, direktorica predškolske ustanove "Bambi" iz Bačke Topole Timea. zauzeli smo mesta u publici, spremili svoj dlanove za buran aplauz i program je počeo.

Festival su otvorili mališani iz Predškolske ustanove "Desanka Maksimović" iz Žitišta, vrtići Banatsko Karađorđevo i Čestereg. Deca su prikazala običaje vezane za prelo.

Mađarsku narodnu igru "Vašar u Topoli" izvela su deca domaćini iz Predškolske ustanove "Bambi" iz Bačke Topole.

Gosti iz inostranstva došli su iz prijateljske Rumunije, iz grada Temišvara u kojem se nalazi vrtić "Karla Pelc". Poklonoli su nam narodnu igru uz pesmu"U livadi pod jasenom" koju su sami otpevali.

Mališani iz Novog sada iz Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" izveli su splet igara i pesama iz Vojvodine pod zajedničkim nazivom " Ljubav iz sokaka".

Vreme je prolazilo uz pesmu i igru, u dobom raspoloženju. Došao je red i na mališane iz Subotice. Deca su, sa svojim vaspitačicama, izvela splet srpskih, bunjevačkih i mađarskih narodnih igara.

Deca iz Predškolske ustanove "Radost" iz Srbobrana, vrtić "Pepeljuga" iz Turije prikazala su običaj "Lazarice".

Iz Predškolske ustanova "Mladost" iz Bačke Palanke, iz vrtića MASLAČAK, deca su nam dočarala običaj "Korinđanje".

Iz Malog Iđoša, Predškolska ustanova "Petar Pan", deca su nam prikazala narodna tradicionalnu igru "Dan Sv. Đorđa". Bilo je interesantno čuti i videti živu muzičku pratnju na tradicionalnom muzičkom instrumentu citri.

Predškolsku ustanovu "Čika Jova Zmaj" iz Ade, vrtić "Veseljko" iz Mola, predstavljali su mališani sa muzičkom plesnom igrom "Aj'te vamo momci, cure".

Običaje pod nazivom "Dodole" odigrali su mališani iz Predškolske ustanove "Dragoljub Udicki" iz Kikinde, vrtić "Miki".

"Savila se bela loza vinova" bio je naziv muzičke plesne tačke kojom su se predstavili mališani iz Predškolske ustanove "Boško Buha" iz Vrbasa, vrtić "Bubica".

Deca iz Predškolske ustanove "Pava Sudarski" iz Novog Bečeja, vrtić "Jovanka Dobrosavljev Mica" iz Novog Miloševa, izvela su običaj "Lazarice na Roglju".

Predškolska ustanova "Naši biseri" iz Kanjiže, predstavila se plesno muzičkom tačkom "Tašun, tašun, ta, ta,ta, puna šaka zlata".

Veselo i razdragano kako što su nas pozdravili na početku, tako su nam se i zahvalili na kraju, domaćini - deca iz Predškolske ustanove "Bambi" iz Bačke Topole, tačkom"Srpske igre i običaji iz Zapadne Slavonije".

Tekst: Ljubica Suturović
Foto: Arsen Ćosić