Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
Nazad

ŽIVOT U VRTIĆU "BALONČIĆI" NA BIKOVU 2013/16.

Bikovo je selo dvadesetak kilometara udaljeno od Subotice. U zgradi osnovne škole, nekoliko godina unazad, postoji vrtić u sklopu Predškolske ustanove "Naša radost". Vrtić nosi ime BALONČIĆI jer je u njemu sve veselo i lepršavo.

Vaspitačica Miljana Boić svaki događaj u životu mailšana u vrtiću BALOPNČIĆI ovekovečuje fotografijom. Donosimo Vam njene najzanimljivije fotografije.

1.12.2016. - DRUŽENJE PREDŠKOLARACA I ŠKOLARACA

U četvrtak 1.12.2016. doveli smo selo u grad. U sklopu etno nedelje u OŠ " Djuro Salaj". Vrtic Zvoncica je pozvala u goste decu iz vrtića Balončići sa Bikova na druženje. Vaspitačice: Miljana Boić i Korać Jagoda su osmislile igre sa prirodnim materijalima i organizovale potragu za blagom sa školskom i predškolskom decom. U toku te potrage za blagom deca su mogla da barataju raznim prirodnim materijalima, izradjivali su strašilo, sadili žito s tim da su pre toga ukrasili svoje čase vunicom, kanapom, krep papirom. Igrali su se na jednom punktu stonim igrama koje su napravljene od prirodnih materijala, a u poslednjem punktu su bile osmišljene dinamične igre naših baka i deka. U tim igrama su deca baratala: čutkama, kukuruzom, kanapom , ličćem, prutovima, krpenjačama... U toku druzenja ostvarila se divna saradnja sa učiteljicama i učiteljima iz OŠ "Djuro Salaj", kao i dece, roditelja i vaspitača.

7.5.2014. - DEČJE SEOSKE TRADICIONALNE IGRE NA BIKOVU

Sve je počelo pozivnicom na druženje.

Bilo je vedro i toplo prolećno jutro kada smo sa mališanima iz vrtića VEVERICA i njihovim vaspitačicama Majdanović Đenđi, Stipić Helgom, Nićetin Marinon i Nikolić Slađanom krenuli autobusom ka Bikovu.

U selu su nas spremno dočekali roditelji mališana iz vrtića BALONČIĆI na Bikovu.

Promenili smo prevozno sredstvo. Nakon vožnje autobusom ukrcali smo se u traktorsku prikolicu kojom smo se prevezili do salaša naših domaćina, porodice Papak.

A na salašu: domaćini, roditelji i deca iz vrtića BALONČIĆI na čelu sa vaspitačicom Miljanom Boić, koja je okupila i angažovala sve u selu koji su bili voljni da potpomnognu ovo druženje na svoj način. Ambijet je odisao toplinom i dobrodošlicom gostima iz grada.

Bili su prisutni i predstavnici medija koji su okom kamera i foto aparata beležili svaki trenutak druženja. Vaspitačica Đenđika Majdanović iz vrtića VEVERICA uručila je poklone za mališane iz vrtića BALONČIĆI vaspitačici MILJANI BOIĆ.

Usledio je obilazak farme. Za mnogu decu iz grada bio je ovo prvi susret sa domaćim životinjama. A na salašu: svinje, magarac, jagnje i zeke... svi su spremno dočekali goste.

Došlo je vreme da se deca podele u četiri ekipe i da počne nadmetanje. Grupe su dobile "voćna" imena: jabuke. kruške, šljive i grožđe. Deca su oko vrata dobila marame da bi lakše upamtila pripadnost grupi.

Vaspitačica Miljana je demonstrirala prvu igru: NOŠENJE ORAHA U KAŠIKI. Zadatak je bio proći poligon sa preprekama od bala slame tako da orah ne ispadne iz kašike.

Druga igra je bila: KOTRLJANE OBRUČA KROZ POLIGON.

Treća igra je bila: SKAKANJE U DŽAKU.

Četvrta igra: ZIDANJE KULE OD ČUTAKA. Cilj je bio sagraditi najvišu kulu.

Poslednja igra: NADVLAČENJE KONOPA.

Sve se završilo zajedničkim kolom svih takmičara, vaspitačica, roditelja. Podeljene su i nagrade - slatkiši koji su bili okačeni na jedinstvenom "semaforu" u vidu đerma. Kako je koja ekipa osvajala bodove, tako se njen đeram postepeno spuštao. Nije bilo važno ko je pobedio, važno je da smo se svi odlično zabavili.

Umorni i zadovoljni mališani su oprali ruke i počastili se. Bale slame su poslužile kao stolovi i stolice.

Vožnja fijakerom predstavljala je poseban doživljaj.

Najslađi kraj: torta i zajednička fotografija za uspomenu na divno proveden dan.

7.9.2013. - POSETA PREDUZEĆU ZA PROIZVODNJU ZDRAVE HRANE "SUNCOKRET" NA HAJDUKOVU

23 - 27.10.2013. - "SPORTOM OD SLABIĆA DO ZDRAVOG LJUDSKOG BIĆA" - SPORTSKA NEDELJA

8.10.2013. - DOMAĆIN NA SELU, DEČJE SEOSKE TAKMIČARSKE IGRE - MALIŠANI IZ VRTIĆA "BALONČIĆI" I VRTIĆA "PERA DETLIĆ"

Kako bismo Vam dočarali o čemu se radi, pomogao nam je predsednik Saveta roditelja vrtića "Balončići" Jovica Marcikić. Napisao nam je sledeće pismo:

SEOSKE IGRE BEZ GRANICA

Moj deda Jovan, bio je veliki čovek, visok, ne mnogo krupan, ali jak. Svi su ga znali kao Jovu kovača, poštenog i vrednog čoveka. Svako leto sam odlazio kod njega u goste. On je po ceo dan bio u kovačnici, a ja nisam imao kompjuter, ni internet, ni mobilni telefon, a televizor je bio crno beli i nije bilo španskih i turskih serija., a ni kineskih crtaća. Umesto toga sam imao braću i sestre od ujaka i deda Jovu koji nas je naučiuo razne igre i nikada nam nije bilo dosadno.

Danas ja imam decu, a o ni imaju internet i sve moderne tekovine, i sa svim tim stvarima u paketu dolaze i problemi: kako decu izvesti na svež vazduh, malo da pročiste pluća i odmore oči. Isti problem ima i vaspitačica mog sina Miljana Boić. Znate, ona je kao moj deda Jovo. I ako je ceo dan radio u kovačnici, uvek je imao viška energije za unučad, i za svakog čoveka koji je ušao u njegovu kovačnicu, da mu podari jedan osmeh, da ga saluša i potapše po ramenu. Tako i naša vaspitačica, pored redovnih nastavnih aktivnosti, uvek nađe i vremena i energije za svako dete, za svakog roditelja, ali i mnogo više. E tako jednog dana, predloži vaspitačica da izvedemo decu na svež vazduh, da pozovemo drugare, da se družimo, ne preko fejsbuka nego uživo, zapravo. Ali, naša deca ne znaju da se igraju napolju, na travi, u prašini, a skoro da ne znaju ni da se druže. Odmah sam se setio mog deda Jove kovača i igara koje smo naučili od njega, moje sestre i braća, i ja.

Na jednom lepo uređenom salašu u Bikovu, familije Papak, uredili smo poligone za naše male drugare, njihove drugare iz grada. Dočekali smo decu iz grada onako kao priliči selu i dobrom domaćinu. Upoznali smo se, organizovali salaš i životinje na salaš. Bilo je tu mnogo svinja, pas i jedan poni. Podelili smo se u četiri mešovite grupe i zauzeli svoje mesto na poligonima. U prvoj igri su deca imala zadatak da guraju ram biciklističkog točka oko prepreka na poligonu sačinjenih od bala slame. U drugoj igri zadatak je bio da deca obuku džakove i odskakuću na drugi kraj poligona gde su ih čekali obruči koje su nabacivali na kočiće zabodene u zemlju. Kada sam ja bio mali bacali smo stare potkovice iz deda Jovine kovačnice. Zatim smo u kašiki nosili orahe na drugi kraj poligona i nazad. Zadnja igra je bila zidanje bunara od čutaka.

Neka deca su bila spretnija a neka trapava, neka su bila bolja, brža, a neka sporija, ali sva deca su pobedila. Neka deca su prvi put videla bale slame, neka su prvi put držala biciklistički točak, pa čak nisu ni prepoznali šta drže u rukama. Čutke su bile posebno interesantne našim malim drugarima iz grada. Tog sunčanog dana na salašu familije Papak pobedilo je drugarstvo, pobedile su vaspitačice koje su odlučile da dovedu decu na selo u posetu novim drugarima, pobedili su roditelji koji su podržali našu vaspitačicu. Kao simbol drugarstva, druženja i pobede, svi zajedno smo se uhvatili za ruke i odigrali kolo. Posle smo se počastili kako nalaže red i teška srca se rastali, put svojih kuća. To veče svi su zadovoljno zaspali. I ako su naši drugari mali, zapamtili su dan na selu i osetili tračak sreće koje pruža druženje sa vršnjacima, uživo, Zapravo!

Marcikić Jovica

9.10.2013. POSETA "BALONČIĆA" DECI U VRTIĆU "PERA DETLIĆ", ZAJEDNIČKA POSETA VATROGASCIMA

10.10.2013. - MASKENBAL

21.10.2013. - VRTIĆ JE POSETIO VLČ. JULIJE BAŠIĆ

OKTOBAR 2013. - POSETA MILICIONERA VRTIĆU

29.10.2013 - "BALONČI" U NOVOM SADU - ŠETNJA PORED REKE DUNAV, GLAVNIM GRADSKIM TRGOM, ZMAJ JOVINOM ULICOM, DUNAVSKIM PARKOM, POSETA BIOSKOPU "ARENA"

31.10.2013. - "BALONČIĆI" U SUBOTIČKOM ZOO VRTU NA PALIĆU

13.12.2013. - NA KLIZALIŠTU

16.12.2013. - DRUŽENJE SA RODITELJIMA - BOŽIĆNA RADIONICA U VRTIĆU

28.1.2013. - POSETA PRAVOSLAVNOJ CRKI U ALEKSANDROVU, DRUŽENJE SA OCEM GORDANOM

14.2.2013. - "BALONČIĆI" PUTUJU AUTOBUSOM I ŠINOBUSOM, NA AUTOBUSKU I ŽELEZNIČKU STANICU

JEDNA OD POSETA PATRONAŽNE SESTRE VRTIĆU

28.2.2013. U "ART BIOSKOPU LIFKA ŠANDOR" - SA DRUGARIMA IZ OSNOVNE ŠKOLE NA PROJEKCIJI DOKUMENTRANOG FILMA "PUTOVANJE JEDNE MALE KORNJAČE"