Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
 

RÓMAI "GYERMEKEK HÁZA" 100 ÉVVEL EZELŐTT VALÓ MEGALAPITÁSA ALKALMÁBÓL SZERVEZETT SZAKMAI ÖSSZEJÖVETELRE

 
     
 

Montessori képzés Albániában

 

Albániában a Montessori képzés hivatalosan nem elismert, és emiatt nagyon kevés óvoda dolgozik ezen program szerint. A meglévok legnagyobb része a katolikus egyházzal vagy ennek keretein belül muködik, felszerelésüket adományok útján szerzik be. Albániában erosen érezheto az olasz behatás. Az óvodák egy része együttmuködik valamely olasz Montessori óvodával, vagy pedig rendelkezik olasz tanácsadóval, segítovel.

2005-ben, a SEMA hivatalos szerzodést írt alá egy albán óvodával. Ez az óvoda a Montessori program alapján dolgozik, a katolikus egyház keretein belül muködik, egy apáca vezetésével. Még két apáca segítségével ok végzik az óvoda többi személyzetének képzését.

Ugyanebben az évben, a SEMA hivatalos szerzodést írt alá az Albán Bölcsészeti Egyetemmel, ez az együttmuködés a következoket foglalja magába:

  • Tapasztalatcserék,
  • szemináriumok,
  • konferenciák szervezése
  • a hallgatók fogadása gyakorlati képzésre az "Izvorche" óvodában
  • Montessori tréningek.

2007. májusában a SEMA díszvendége volt az albániai 100 éves megemlékezés ünnepségnek. Anyagi nehézségek miatt ez az ünnepség nagyon szerény volt, de a résztvevok száma figyelemre méltó volt. A SEMA ösztöndíjat ajánlott fel az egyetem legjobb hallgatója részére, hogy részt vehessen egy Montessori tréningen, és hogy a SEMA által írt program alapján dolgozhasson, amelyet verifikált az Amerikai Montessori Asszociáció, a Holland Montessori Asszociáció, valamint az indiai, kanadai és macedóniai szakmai konszultánsok által.

A Montessori módszer, vagyis a Montessori pedagógia szerepel az óvodapedagógia mint tantárgy tantervében, de az információ, amelyet ennek keretében kapnak a hallgatók, az nagyon szegényes. Ezért a SEMA, évente legalább egyszer prezentációt és eloadást tart a Montessori módszer elméleti és gyakorlati bevezetésérol.