Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
 

RÓMAI "GYERMEKEK HÁZA" 100 ÉVVEL EZELŐTT VALÓ MEGALAPITÁSA ALKALMÁBÓL SZERVEZETT SZAKMAI ÖSSZEJÖVETELRE

 
     
 

Montessori képzés Bulgáriában

 

Bulgáriában a Montessori pedagógia nincs jelen, de ellenben a Montessori terápia a korszeru medicina fontos része. A nagyobb városokban, mint Szófia, Plovdiv, Varna Montessori Központok alakultak a sajátos igényu gyermekek részére.Itt a szakemberek többsége logopédus vagy fizio-terapeuta, akik diplomájukat Montessori-terápia képzéssel egészítették ki. 1998-ban Bulgáriából hatan vettekrészt a Müncheni Montessori-terapeuta képzésen, ok ma a kórházakban dolgoznak, az Egészségügyi Minisztériummal együttmuködve.

Szófiában létezik egy Montessori terápiás csoport, a "Szent Szófia" kórházban, ahol szakemberek csoportja dolgozik a beszédhibás, cerebrális-paralízises vagy könnyebben retardált esetu gyermekekkel. Egy komplett Montessori eszközcsomagot Dr. Teodor Hellbrug ajándékozott a kórház részére.

Plovdi-ban 2003-ban megnyílt még egy nappali Montessori Központ, a "Zvonche", a katolikus templom keretén belül. Itt Montessori-terapeuták foglalkoznak a gyermekekkel, de csak napi néhány órában, hetente háromszor. Ide autizmussal, könnyu mentális retardációval, beszédhibával diagnosztizált gyermekek járnak.

Varna-ban muködik még egy nappali Montessori Központ, a gyermekkórházban, egy civil szervezet keretein belül. Itt is hasonló módon, hasonló diagnózisú gyermekekkel foglalkoznak, és mivel Varna a tengerparton van, itt nyaralhatnak is a beteg gyerekek.

Az Oktatási Minisztérium, a Gyermekvédelmi Minisztérium még nem fogadják el a Montessori képzést a hivatalos képzés részének, ez az oka annak, hogy Montessori pedagógia, óvodai Montessori képzés nincs. Egyes magán óvodák, akik tartják a kapcsolatot a SEMA-val próbálkoznak a Montessori pedagógia elemeinek implementálásával, de ezek nem elismert részei a hivatalos képzésnek.

Az elmúlt két évben a SEMA meglátogatta a bulgáriai Montessori óvodákat, általános útmutatásokkal segítette ezek munkáját. Egy civil szervezet segítségével, a SEMA-val tervezzük egy Montessori tréning megszervezését Szófiában, melyre 2007. szeptemberében kerülne sor.