Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
 

RÓMAI "GYERMEKEK HÁZA" 100 ÉVVEL EZELŐTT VALÓ MEGALAPITÁSA ALKALMÁBÓL SZERVEZETT SZAKMAI ÖSSZEJÖVETELRE

 
     
 

Mirjam Stefels, Hollandia

 

Ezennel szeretnék mindenkit üdvözölni, mindenkit, aki ma itt megemlékezik, hogy 100 évvel ezelott, Rómában, megnyílt az elso Gyermekek háza.

Milyen távol egymástól, és mégis mennyi sok közös ponton találkoznak a különbözo nemzetközi szervezetek, melyek fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy képzési rendszerükbe minél jobban beépítsék Mária Montessori gondolatait. Földrajzilag távol, de eszmékben közel, hogy ha másképpen is, de mindannyian a legkisebbekkel foglalkozunk.

Számomra érthetetlen, amikor az emberek képtelenek megérteni egymást, akár szomszédaikkal, akár a más, távolabbi országokban élokkel.

A korlátok, és itt nemcsak a nyelvi nehézségekre gondolok, hanem a különbözo nemzeti törvényekre, megkötésekre, még jobban megnehezítik a lehetséges szakmai együttmuködést. De minden nehézség ellenére mindenütt azt látjuk, hogy mégis létezik együttmuködés: mi mindannyian azért kezdünk el dolgozni, hogy segítsük közösségünk elorehaladását, majd pedig azon vagyunk, hogy tudásunkat, eredményeinket minél többen, minél távolabb is megismerjék.

Egymástól tanulunk, megorizve sajátosságainkat, követve egyedi igényeinket. Mindannyian követve és mindjobban közeledve, szoros relációt alkotva Montessori pedagógiai törekvéseihez, törekvéseivel. Itt számunkra nem léteznek nyelvi korlátok, országhatárok. Egy a célunk: a Montessori képzés.

Az Európa Montessori szervezet október 26-28. között kongresszust szervez Amszterdamban, Hollandiában, melynek témája: "Környezet és berendezés a tanulásban", melynek alkalmával a következo kérdésekrol nyitunk diszkussziót:

  • A gyermekek fejlodéséhez szükséges környezet
  • Kozmikus környezet
  • Korszeru Montessori képzés Európában
  • Montessori képzés Hollandiában
  • Amszterdami és a környéki iskolák látogatása.

Bovebb információkat a kongresszusról a Montesori Európa web-oldalon találhatnak. Köszönöm.