Prva stranaPrva stranaPrva stranaPrva strana
 

FARSANGI TÉLŰZÉS

   
     
 

2005. február 8-án, különös lárma verte fel a városközpont téli, fagyos egykedvűségét és keltette fel az arra járók érdeklődését.

A világszerte ismert és szokásos farsangi maskarák, városunkat sem kerülték el. Szőke Zsuzsanna és Losonci Violetta óvónők, valamint néhány szülő vezetésével, 22 kisgyermek jelmezes felvonulása hozta el hozzánk a farsangi karneválok jellemzően vidám, tréfás hangulatát.

Szőke Zsuzsanna óvónő, mintegy tizenhárom éve ápolja e hagyományt. Akkor, a Sumica napköziben dolgozva szervezte meg először a farsangi télűzést. Az utóbbi években, 2000-től napjainkig, a KOLIBRI napközi kicsinyei számára adatott meg a lehetőség, hogy jelmezbe öltözzenek és hatalmas lárma közepette végigvonuljonak a városon, a szalmabábúval, mint a télűzés, a betegség, a rossz elkergetésének jelképével. A hagyományok szerint az ő elégetésével hoznak áldozatot a jó erőknek.

A Nyuszikák 6-7 éves csoportja különös élvezettel keltett hangzavart, élte bele magát jelmezének megszemélyesitésébe. Büszkén mutogatva magát a járókelőknek az óvodától, a Radic Fivérek utcán végig, a szökőkútig. Itt megkerülvén a Városházát, a Korzón végigvonulva, a Đuro Đaković utca elejétől a Zentai útig.

Visszaérve, az óvoda udvarán, a hagyományoknak megfelelően, sor került a szalmabábú elégetésére, a "Huss el tél" felkiáltással. A hidegből megtért, állig beöltözött gyerekeket Glimber Hajnalka és Lányi Orsolya óvónőkkel a Méhecskék csoportjának kicsinyei várták, tánccal, dallal és természetesen farsangi fánkokkal.